onsdag, november 22, 2023

Kopior på gott och ont

Visst finns det de som hävdar att kopior ska man aldrig ha, av någonting. Samtidigt görs covers på allt möjligt, såväl låtar som filmer och tv-serier, och nog kan man se "inspiration" från andra även i böcker. Detta gör att Enligt O ställer den här frågan just denna vecka: 
Vilka kulturella covers tycker du är minst lika bra som originalet?

Jag har redan tidigare skrivit om hur jag saknar min Mona Lisa, hon som var tillverkad i Kina som ett draperi av bambupärlor och märkvärdigt skickligt gjord: bilden var likadan hur än de där bambubitarna snurrade. Barn älskade att springa genom henne, jag älskade bara att ha henne där i dörröppningen som hon fyllde. Själva verket, det som förvaras bakom skottsäkert glas i Louvren i Paris, har jag inte alls uppskattat. Tyvärr blev min Mona Lisa utsliten och började "barra", jag har letat efter en likadan utan att lyckas. Fann en variant men den var inte alls lika fin, så nu lever jag mina dagar utan denna min milt leende väninna som brukade hälsa våra gäster välkomna redan i hallen.

Tina Turner var en Stjärna med stort S! "Proud Mary" var ursprungligen en hit med Creedence Clearwater Revival, skriven av John Fogerty, men när Tina T tog tag i den blev den ännu bättre och håller länge än. Vilket tryck!

Om "Kontrapunkt" i SVT kan kallas en upphottad version av gamla "Musikfrågan" så tycker jag att den som sänds nu är roligare, eftersom den är bredare, både för att ämnena konst och litteratur plockats in och för att musikvalet är klart mer varierat. 

Ursprungs-Pippi ritad av
Ingrid Vang Nyman
.
När Astrid Lindgren till sist,
efter lång tid av motstånd, sa OK till  en animerad version av Pippi Långstrump blev varken hon eller jag nöjd med resultatet. Ingrid Vang Nymans Pippi var "den rätta"! Men den nya publiken gillade även en modernare fröken Långstrump.

Mycket sämre än originalet tycker jag att de storsäljande böckerna om hundraåringen är. Tror att författaren läst och beundrat Arto Paasilinna, och nog för att hans böcker är ojämna, men ibland är de väldigt dråpliga och lyckade. Jonas Jonasson är inte i närheten. Men hoppsan, det var ju de vi gillade vi skulle uppmärksamma ...

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. ofta tycker jag att både filmer och musik blir bättre i nya kopior.

    SvaraRadera
  2. Den grodan är bedårande:-) Håller helt med dig om originalet Mona Lisa. Jag var otroligt besviken när jag såg hur liten tavlan var. Men hon följde alla besökare med ögonen...
    Både Tina Turner och Creedence Clearwater Revival hör till mina favon. Hundraåringen gillade jag, men inte hundraettåringen och Mördar-Anders.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skulle ha sett min Mona Lisa ... så bra! Hittade en liknande på nätet efter mycket letande, men den var inte alls lika fin.

      Radera
  3. Tina Turner var en favorit. jag gillade Musikfrågan och jag gillar Kontrapunkt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är gruvligt överens! (Ferrante var ovanligt enkel i dag eller hur?)

      Radera
  4. Håller med om Jonas Jonasson! Kontrapunkt är roligt, men väldigt svårt. Extra roligt att "min" bibliotekarie Elin Boardy är med.

    SvaraRadera