torsdag, november 02, 2023

Bästa baksidan?

Vad är det som avgör när man väljer en specifik bok? Det finns naturligtvis mängder med olika faktorer. En, och en viktig, är baksidestexten. Den ska vara kittlande, den får inte vara för lång, det får absolut inte finnas någon spoiler. 

Faktum är att det är en konst i sig själv, en svår konst, att utforma den perfekta baksidestexten. Men jag undrar om jag inte hittat den? Vad sägs om följande: 

"Viktor Vinblad är svår att förstå sig på. Hans far är mördare, hans mor ett irrbloss. Han sjunger psalmer baklänges och femton år gammal är han på väg att lösa Fermats gåta men faller ut genom fönstret på tredje våningen i skolan. Han mister inte livet, men mister talförmågan. Och efter att Sara Psalmodin i Rossvaggakollektivet korsat hans väg, försvinner han spårlöst i trettio år. 
Men nu ryktas det att han på nytt synts till i trakten. Ett rykte som tvingar hans styvbror David Mörtberg att återvända till barndomsstaden för att ta reda på vad som egentligen hände med Viktor – och komma till rätta med det förflutna."

Med dessa rader säljer man definitivt in Håkan Nessers "Skuggorna och regnet" till mig. Boken kom ut redan för tjugo år sedan, men jag fick den nyss i min hand. Läser baksidestexten och inser att det finns ett väldigt bra och kristallklar förklaring till varför jag inte gett mig på att försöka skriva i deckargenren, som en del av mina vänner föreslår: jag är inte ens i närheten av den fantasin! Fast lässugen blir jag.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. baksidetexterna säger en hel del, får en att kasta eller plocka upp boken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Blev du sugen på denna?

      Radera
    2. "fel" genre för mig, sugen på Jon Fosse nu

      Radera
    3. Det är inte jag. Sugen på Fosse, alltså.

      Radera
  2. En för Håkan Nesser "typisk" baksidestext. Han var min mans favoritförfattare. Trots lyckade baksidestexter har han inte lyckats med att få mig som läsare.
    Du kan ju i alla fall kalla dig för författare om inte av spänningsromaner. Det kan inte jag skryta med;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nesser är min mans favvo också. Jag har gillat mycket av det han skrivit men inte allt. Vet heller inte vem som skriver hans baksidestexter ... men bra blir de!

      Radera