Genom åren har 18 kvinnor fått priset, jag har bekantat mig med hälften av dem tror jag. Selma Lagerlöf var först av dem alla när hon belönades 1909. Jag är ett stort Selma-fan och läser just nu ett stycke om dagen av texterna i "Selma Lagerlöfs jul" som består av 24 berättelser och är min perfekta adventskalender. Har läst mycket av henne men ändå tror jag att det finns mer att hämta!
tisdag, december 10, 2024
Damernas Nobel-tisdag
Denna tisdag är inte bara tisdag, det är också Nobeldagen. Då passar Skriv-Robert på att föreslå ett mycket lämpligt tema för tisdagstrion: Kvinnliga nobelpristagare.
Sigrid Undset från Norge blev nummer två i raden av skrivande kvinnor som befanns värdiga ett Nobel-pris. Hon fick det 1928. Hennes "Kristin Lavransdotter" är en av de bästa kärleksromaner jag läst!
Den senaste kvinnliga Nobel-pristagaren jag läst och gillat är Annie Ernaux, fransyskan som fick priset 2022. Då hade jag redan tagit mig igenom flera av hennes böcker, från att ha ramlat över "Sinnenas tid" (Passion simple) på en bokrea. En chansning som gick hem!
Några pristagare har jag försökt mig på utan att bli charmad. Behöver kanske inte peka ut dem, de klarar sig ju bra utan min beundran ... men ibland är det väldigt svårt att förstå hur Svenska Akademien tänker när de samlar sig till beslut den där torsdagen i oktober, år efter år. De frågar förstås aldrig mig om råd ... för då hade både Joyce Carol Oates och Margaret Atwood redan prisats, och Chimamanda Ngozi Adichie skulle stå på kö ... kanske tillsammans med Jennifer Clement ...
Om du nu vill friska upp ditt minne så får du här namnen på samtliga kvinnor som fått Nobel-priset i litteratur, i kronologisk ordning: 1909 Selma Lagerlöf (Sverige), 1926 Grazia Deledda (Italien), 1928 Sigrid Undset (Norge), 1938 Pearl Buck (Kina och USA), 1945 Gabriela Mistral (Chile) 1966 Nelly Sachs (Tyskland och Sverige) 1991 Nadime Gordimer (Sydafrika), 1993 Toni Morrison (USA), 1996 Wislawa Szymborska (Polen), 2004 Elfriede Jelinek (Österrike), 2007 Doris Lessing (Persien and Storbritannien), 2009 Herta Müller (Rumänien och Tyskland), 2013 Alice Munro (Kanada), 2015 Svetlana Alexievich (Vitryssland), 2018 Olga Tokarczuk (Polen), 2020 Louise Glück (USA), 2022 Annie Ernaux (Frankrike) och 2024 Han Kang (Sydkorea).
Copyright Klimakteriehäxan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
har läst något av alla 18 kvinnliga Nobelpristagare
SvaraRaderaAlva Myrdal fick Nobels fredspris, har boken
Malala fick också fredspris, har boken ...
Raderatänkte på svenska kvinnor, kvinnor finns fler
RaderaMen troligen ingen mer jag har en bok av!
Raderajag har faktiskt inte heller blivit tillfrågad. det är väldigt dumt för i så fall hade varken lessing eller Atwood behövt vänta så länge. Oates, Clement och Chimamanda Ngozi Adichie förtjänar verkligen det stora priset liksom Marie NDiaye
SvaraRaderaVisst är det konstigt att de inte vill veta vad vi tycker???!!! NDiaye borde jag läsa tror inte jag gjort det.
Raderagör det! NDiaye har nämnts i de här sammanhangen i flera år. inte är vi bjudna på banketten heller!
RaderaJa, lägger hennes namn "bakom örat"! Jag har i a f dansat på banketten, klädd i jeans ... uppbjuden av en aktad professor i fysik ...
RaderaSinnenas tid och Kristin Lavransdotter har jag läst. Inte Selma Lagerlöfs jul, men jag har några julnoveller av henne i såna där samlingar som gavs ut i juletid när hon levde.
SvaraRaderaSelma dyker upp lite här och var även i juletid!
RaderaJag har många gånger undrat över vilka kriterier som avgör vem som får priset. Ibland undrar jag om det bara handlar om den smalaste, mest otillgängliga författaren.
SvaraRaderaNja riktigt så illa kan det väl inte vara - några är nästan lättlästa!
RaderaLagerlöf och Ernaux har jag läst. Vill verkligen läsa alla kvinnliga nobelpristagare någon gång.
SvaraRaderaVet inte om jag skulle bli en lyckligare människa av att tvinga mig igenom text av Jelinek och Müller? (har alltså försökt, lite försiktigt) och poeterna kommer heller inte i första rummet hos mig.
RaderaHar läst böcker av Lagerlöf, Undset och Ernaux.
SvaraRaderaDu är med mig!!!
RaderaJag undrar också över kriterierna. Och hur många i akademin som läst böckerna innan.
SvaraRaderaOj tror du inte ens alla 18 läst ... ja inte vet jag om de har det ... men det skulle man ju i alla fall vilja tro! Att sedan vissa författare har starka förespråkare är ju väl känt, och de påverkar nog besluten i väldigt hög grad.
RaderaSinnenas tid gillade jag. ”Selma Lagerlöfs jul” blir jag sugen på att skaffa mig. Kristin Lavransdotter likaså / Maria bokologen
SvaraRaderaVäldigt bra läsning, sinsemellan väldigt olika! Ska snart krypa under täcket och ta avsnitt 10 i Selma-boken!
RaderaErnaux funkar inte på mig. Jag förstår inte alls hennes storhet. Selma däremot! Hon har skrivit helt sanslöst många noveller, har jag insett de senaste åren. Det finns hur mycket som helst på Storytel. Undset tycker jag också om, men av någon jäkla anledning kommer jag aldrig till skott med sista delen i Kristin Lavransdotter.
SvaraRaderaJag tycker bäst om Ernaux´ tidiga böcker.
RaderaMen ibland är det som du skriver: man kan inte ta en text till sig, oavsett hur bra andra säger att den är. Ett exempel för mig: Olga Tokarczuk.
Det var ändå piggt av akademien att i år tilldela priset till en kvinna som bara är 54 år.
SvaraRaderaJa det kan vi vara överens om!
Radera