söndag, december 17, 2023

Rätt långt från Dressman ...

Röd rosettjacka, design Alexis Mabille.
Mode är kul, kom inte och påstå något annat! Tänk att se ut som en enda praktfull röd rosett så där lagom till julafton!  Ibland är mode också konst. Och ibland är det något som är svindlande likt vansinne, men ett kreativt och roligt sådant! 

För "härligt vansinne" är ordet som poppar upp i min hjärna när jag vandrar omkring i Liljevalchs konsthall som för tillfället har förvandlats till ett ställe där man tittar på herrkläder. Inte vilka herrmodeller som helst, dock. Vi befinner oss rätt långt från Dressman. Här handlar det om ytterst exklusiva kreationer som specialskräddats för Fredrik Robertsson, svensk 37-åring som uppenbarligen har obegränsad tillgång till pengar.

Fredrik är stamkund hos modevärldens stora, de som vanligtvis presenterar haute couture för kvinnor (med plånboksstorlek XXL). Det svenska modelejonet är dock en reslig man med rejäla fotblad, så allt är stort och synnerligen otraditionellt. XXL kan alltså anses gälla även här.

Utställningen heter "Klänningen gör mannen" och även om det inte handlar så mycket om just klänningar så råder ingen tvekan om att de här kläderna har gett Fredrik R en plats i strålkastarljuset. Plaggen matchas med konstfull sminkning, häftiga accessoarer, smycken man inte sett maken till. 

Helt klart är att detta inte är plagg som en vanlig herr Svensson någonsin kommer att bege sig i närheten av, därtill är de inte bara för dyra utan också grymt opraktiska. När mannen är klar att presenteras misstänker jag att han varken kan äta eller gå på toa eller ens sitta ner, så man får hoppas att han har lite myskläder hemma i garderoben också ... att variera med ...

Bea Szenfeld skapar i papper.
Insamlandet av de här märkvärdigheterna började 2015 och sedan dess har "garderoben" rimligen blivit ganska trång, speciellt som många av kreationerna verkligen kräver utrymme. Den unge svensken är i dag en av Nordens främsta samlare av haute couture!

-De här plaggen berättar en historia om en tid som är viktig. Om 30–40 år, när könsöverskridande mode förhoppningsvis är normalt, har de här plaggen varit banbrytande, har han sagt i en DN-intervju. Men nog är det svårt för en oinvigd att fatta hur det fungerar kring en elegant catwalk, där plaggen tar en evighet att producera och sedan kostar en förmögenhet. För DN berättar Fredrik R att han numera reser med ett helt team, att modehusen betalar resor och hotell och dessutom förser honom med presenter som de vill att han ska fotograferas i.

Man kan helt enkelt glömma begreppet "bärbart" här och bara njuta av (och fnissa år) galna idéer som beretts plats och som absolut roar den som tycker kläder kan vara en härlig hobby. De här kreationerna visas till och med 10 februari, sedan hängs de väl in i Fredrik Robertssons garderob igen. Jag känner mig ganska säker när jag gissar att den är av walk-in-typen ... och på ganska många kvadratmeter ...

Grön klänning med rosettknäppning. Alexis Mabille.

Magnifik aftonkappa av Valentino.

Fram en relativt ordinär frackjacka. Men ryggen består av ett helt äkta krokodilskinn.
Design Quentin Veron. På huvudet en kreation av Malinda Damgaard.

Stickat av Sandra Backlund t v och Vivienne Westwoods handmålade bröst- och
penisklänning t h.

Sweatshirt med volanger t v och broderad blus t h. Victor & Rolf.

Här en kreation av Iris van Herpen.

Jeansdress till vardags kanske? Och en operacape till fest.
Balenciaga och Dolce & Gabbana står för kontrasterna.

För dig som blir riktigt
nyfiken: Fredrik Robertsson finns också på Facebook, även om han inte verkar vara särskilt aktiv där men ändå: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/

PS: om Dressman har jag inte ett ont ord att säga. Superhjälpsam, trevlig personal, bra kvalitet i förhållande till det pris de tar, och om man inte måste stajla med designeretiketter är denna kedja klart användbar. Rätt ska vara rätt! Fast Fredrik Robertsson kan inte vägen dit, och det är också helt OK, förstås.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. LillaSyster11:54 fm

    Väldigt lååångt ifrån Dressman. Fantasin verkar det inte vara något fel på. Men jag sliter på de kläder jag har- de där känns lite väl vågade och opraktiska. Ha en fin tredje advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag känner nog ingen man som är spekulant på liknande plagg - men kul tycker jag det är!

      Radera
  2. Tyvärr är jag av den formen att jag får hålla mig till sånt som jag får plats i. Som den gröna rosettklänningen t.ex...
    Det var skillnad när man var ung och hade en mamma som var otrolig på att trolla med gamla kläder. Då hade jag annorlunda saker som dom andra i skolan försökte ta efter!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt om man kan stå ut om än aldrig så lite i mängden. Även om Fredrik R står ut mer än de flesta nånsin kan komma i närheten av.

      Radera
  3. i mitt stillsamma liv kanske inte nödvändig outfit, formen duger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte nån lever ett liv som kräver dessa plagg! Men som dyrt och exklusivt nöje funkar det tydligen.

      Radera
  4. Helt fantastiska kreationer. Inspirerad (och nyfiken) av ditt tidigare inlägg med cliffhanger om Fredrik Robertsson googlade jag honom. Han är än så länge den enda manliga modellen som endast bär kvinnokläder på catwalken. Coolt tycker jag.
    Skapelserna är ju konstverk - utan minsta tvekan. Men de gör sig nog bäst i en walk in closet. Tänk att ha flera miljoner kronor hängandes i en klädkammare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja han får min garderob att framstå som jätteliten!!! fast den är så fullproppad!

      Radera
  5. Anonym6:17 em

    Vad roligt, intressant och spännande! Verkliga konstverk. Tack för en titt bland dessa skapelser. Ska absolut styra stegen till Liljevalchs för att titta.
    Når jag såg den röda sidenkappan såg jag Sara Danius framför mig.
    Svårt att kommentera idag. /Ditte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jens Assurs foton ser du i samma svep på Liljevalchs, men herrkläderna är väldigt mycket roligare.

      Radera