söndag, augusti 09, 2009

Visst är människor djur!

Stötte än en gång på citatet ”Män är djur”, det famösa uttalandet som damen som gjorde det kommer att få leva med till sin död – av ren barmhärtighet slipper hon att bli namngiven här.
Vid närmare eftertanke är det konstigt att ingen har kontrat med att kvinnor minsann är lika mycket djur, åtminstone i svensk språkdräkt.

I unga år har hon gärna såväl rådjursögon som getingmidja. Är tjejen någorlunda smidig glider hon fram som en katt. Inte för inte kallades Jenny Lind för näktergal. Och om flickan har glimten i ögat är det troligt att den byts ut mot en räv bakom örat. Man kan också höra att ordet puma – för en riktig snygging – allt oftare lånas in från engelskan.

När flickan blir lite äldre blir de animala epiteten annorlunda. Kobent kan visserligen både en man och en kvinna vara, men om hon inte rör sig lika lätt som förr hamnar hon raskt i kossans bås. Har hon gjort något mindre väl avvägt är hon lite fåraktig. Risken är stor att de en gång så snygga fötterna, som gjorda för italienska sandaler, förvandlats till breda ankfötter. Påpeka det – och damen blir förmodligen arg som ett bi.
På armarna syns gäddhänget, och i kindernas förlängning finns hamsterpåsarna.

Och dristar hon sig till att, trots utplånad midja, lägga sig på stranden i bikini finns möjligheten att miljöaktivister kommer och släpar ut henne på djupt vatten, eftersom det är där djuret hon liknas vid - valen - hör hemma. I andra fall blir tillmälet apa.

Där ser man: inte bara män är djur.
Man skulle vid det här laget kunna slå fast att människor är djur.
Du kan säkert förlänga min lista med rader av exempel – gör gärna det!

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Härligt och så sant!

  SvaraRadera
 2. Anonym7:43 em

  Lite elak och dan (så där en gång i månaden) är hon en hynda.
  Lite för mån om sina barn är hon en hönsmamma.
  Vid lite högre ålder, när hon är urgammal - minst över 17½ är det troligt att hon blir en riktig skata.

  SvaraRadera
 3. Anonym7:44 em

  Kom på att jag själv har varit smidig som en flodhäst under mina fem graviditeter.

  SvaraRadera
 4. Bra, Lairama!!!Så sant så sant! Tack!

  SvaraRadera