tisdag, november 05, 2024

När kriget kommer (i bokform)

Det är Gustaf Adolf-dagen i morgon och det har inspirerat Skriv-Robert till veckans tema för tisdagstrion: krig. Att den gamle kungen ska äras just detta datum beror på att det var den dagen han dog, i slaget vid Lützen 1632. Lite absurt kan man tycka att det är att firandet i dag ofta består av att man trycker i sig en bakelse. Den kan bestå av olika delar, men gemensamt är att bakverken toppas av kungens siluett i choklad, (utom i Göteborg där den lär vara i marsipan). Herman Lindqvist har berättat kungens historia i en tv-serie, men den har jag inte sett så jag väljer lite andra krigsherrar i min trio!

"Kriget vid världens ände" (La guerra del fin del mundo) är en tegelsten, men en bra tegelsten. Mario Vargas Llosa skrev, väl medveten om hur många sidor den bestod av. När jag träffade honom och fick hans dedikation i mitt ex sa han, med ett ursäktande leende, att "den där boken har jag väl egentligen skrivit för folk som fått gulsot eller nån annat långvarig sjukdom". Historien bygger delvis på verkliga händelser, ett uppror i Brasilien på 1800-talet. 

Thomas Tynanders bok "Allan Mann: Svensken som stred mot Hitler och Stalin" gav mig en del nya insikter i händelser framför allt vid svensk-norska gränsen under andra världskriget. Intressant!

"Svart krabba" 
är täcknamnet för en farlig och superhemlig militär operation i ett krig i vilket man inte riktigt vet vilka de stridande parterna är ... Låter det flummigt? Det är hur som helst en mycket spännande roman, skriven av Jerker Virdborg. Sex soldater skickas ut på havsisen i smällkalla vintern för att transportera något väldigt viktigt, något man tror ska kunna påverka kriget på ett avgörande sätt. De måste vara beredda på att offra sina liv för att prylen ska komma fram till rätt mottagare. Storyn har blivit film också (med Noomi Rapace som affischansikte trots att huvudpersonerna är män, men i filmversionen verkar en av soldaterna vara kvinna), men den har jag inte sett. Fast det ska jag kanske. Finns på Netflix.

Copyright Klimakteriehäxan

30 kommentarer:

  1. har inte läst någon i din trio. men jag försökte lyssna på Svart krabba när den gick som radioföljetong. det gick inte bra trots att min bror berättade hur bra den var. ska se filmen på Netflix

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste den först på papper, har sen lyssnat också ... jag och din bror är helt överens! Ser troligen filmen snart.

      Radera
  2. Men så roligt att du träffat Mario Vargas Llosa! Tydligen en man med viss självinsikt ;)

    SvaraRadera
  3. Mario Vargas Llosa fick vi göteborgare träffa på Bokmässa och få boken signerat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var hemma hos honom i Lima, Peru.

      Radera
  4. Svart krabba har jag sett och jag kan nog tyvärr inte rekommendera den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aj då ... var den inte spännande????

      Radera
    2. Kanske är den bättre om man har läst boken, men det är oerhört svårt att bry sig om människor som man inte vet något alls om. Och filmen var full av logiska luckor.

      Radera
    3. Låter illavarslande. Vi får se hur jag gör ...

      Radera
  5. Intressant trio. Svart krabba har jag läst. Bra att bli påmind om Jerker Virdborg. Jag har mer att hämta där. Mario Vargas Llosas bok blir jag nyfiken på. Fast den var visst mycket omfångsrik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst något annat av Virdborg, har ingen koll på honom alls! MVL skriver ju i väldigt olika stilar, det här är en "riktig" historisk roman.

      Radera
  6. Det var tre böcker jag inte läst, tack för tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tre väldigt olika men krig, absolut. Och läsvärda, alla tre.

      Radera
  7. Svar
    1. Har läst den på papper och lyssnat på den. Nu återstår frågan om jag vill se filmen också?

      Radera
  8. Äntligen kan till och med jag säga att jag läst en bok, en väldigt väl skriven och oerhört intressant bok - nämligen boken om Dittes pappa Allan Mann.
    Gillar Mario Vargas Llosas kommentar om sin egen bok, snacka om självinsikt.
    Såg bakelserna som de beskriver i ICA:s hembageri idag. Har ju noll koll på bemärkelsedagar så jag trodde första att det var idag. Tur att jag hade fel, för det räcker så gott med det amerikanske valet som skräckfilm idag/inatt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker inte valvaka. Har inte nerver för det. Får ta dråpslaget i morgon bitti.

      Radera
  9. Svart krabba låter spännande

    SvaraRadera
  10. Anonym10:19 em

    Jag vill läsa Kriget vid världens ände . Vilken fin anekdot om mötet med författaren! Mariabokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han var jättetrevlig! Och det är en bra bok.

      Radera
  11. Svar
    1. Kan kanske komma till pass vilket år som helst ...? :-D

      Radera
  12. Intressant tema! Och viktigt! Tack för tips. Sista boken du har med "Svert krabba" ska jag ta mig an. Kan också rekommendera en av de böcker som författaren, militärhistorikern Lars Gyllenhaal skrivit " Andra världskriget" i Sverige" - främmande makter på besök.
    Roligt att du tar upp Thomas Tynanders bok där pappa har huvudrollen. Visst ger den en bra bild av hur det var ställt i Sverige och om att kämpa för den frihet en tror på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din pappa var en pappa att vara stolt över.

      Radera
  13. Anonym10:35 fm

    PS Vilket spännande möte det blev med Mario Vegas och fint med en dedikation i ditt exemplar av boken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har "skrutit" om detta förr ...
      https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2010/10/jaaaa-antligen.html

      Radera
  14. Ditte blev anonym.

    SvaraRadera