Susan Abulhawa har palestinska rötter och hennes "Morgon i Jenin" (Morning in Jenin) berättar om en judisk och en muslimsk pojke och deras livsöden, som korsas. Jag tyckte mycket om boken och rekommenderar den gärna. Men när jag sedan läste "Det blå mellan himmel och hav" (The Blue Between Sky and Water) av samma författare svalnade jag betydligt, där blev dosen av religion för dominerande för min smak, så någon mer roman skriven av Abulhawa blir det nog inte för min del.
Liza Marklunds "Gömda" väckte med rätta mycket uppmärksamhet när den kom ut 1995. Svenska Maria/Mia förälskar sig i en vacker man med mörka ögon och det blir starten på ett dramatiskt och olyckligt liv när hon ska uppföra sig som en muslimsk hustru, långt från den svenska vardagen. Romanen bygger på en sann historia (som ifrågasattes men Mia valde så småningom att träda fram och bekräfta den) och Marklund följde senare upp den med "Asyl". Mycket bra läsning inte minst för romantiska flickor som gärna tittar djupt i svarta ögon ... (det låter fördomsfullt, jag vet, men ändå! att konvertera är inget för fegisar!).
Norska Åsne Seierstad har tillbringat mycket tid bland muslimer och skrivit flera synnerligen läsvärda böcker, alla byggda på gedigen research och mängder med intervjuer med "riktiga människor" som sedan, lätt omstöpta, befolkat hennes romaner. "Afghanerna" är den senaste om olika öden i ett land härjat av krig och våld med religionen som ett vapen, "Två systrar" berättar om flickorna som rymde från norskt tonårsliv i Oslo till IS där de blev barnafödande krigarhustrur, och i debuten "Bokhandlaren i Kabul" fick läsaren inblick i hur familjeliv kunde se ut i Afghanistan – en inblick som bokhandlaren i fråga inte gillade och så småningom beviljades skadestånd för av en norsk domstol.
Intressant läsning har det varit. Och naturligtvis är det viktigt att skaffa sig ett hum om denna enormt stora världsreligion som spelar roll i oändligt många fler författares verk än dem jag just pekat på. Tänker på Salman Rushdie ("Satansverserna"/Satanic Verses) och Khaled Hosseini ("Flyga drake"/The Kite Runner) exempelvis. Men i en trio finns bara plats för tre!
Marklund tänkte jag inte alls på men det har du rätt i.
SvaraRaderahar läst Morgon i Jenin men, som sagt, det blir inte fler böcker av Susan Abulhawa. har även läst Gömda men inte Seierstad.
SvaraRaderaTack för tips!
SvaraRaderaP.S.
Röde Orm finns uppläst sex timmar i svt:
https://www.svtplay.se/video/KRo2WgW/hoglasning-av-rode-orm
Jag har läst flera av Åsne Seierstads böcker men inte den här.
SvaraRadera