torsdag, juli 24, 2008

Bästa sommarklädseln passar alla

Det finns bara en persedel som är behaglig, snygg och praktisk att ta på sig en riktigt varm sommardag som den här.
Plagget – för det är mest ett plagg – har som alla kära barn många namn.
I Asien heter det sarong, i spansktalande länder pareo (egentligen från Tahiti), på engelska säger man wrap-around eller bara wrap. Och den östafrikanska varianten, som jag egentligen gillar bäst, heter kanga.

Det finns tydliga regler för hur en kanga ska se ut, ända sedan den började användas på 1800-talet. Den är rektangulär och den korta sidan ska vara lika lång som bäraren är från hals till knä eller från bröst till tå, den långa sidan ska ha samma mått som bäraren från fingertopp till fingertopp (med utsträckta armar, alltså). Och den ska ha en bård som löper runt om, ofta i svart. Mönstret är tryckt i klara färger.

En kanga kan bli nästan vad som helst: en klänning, en kjol, en topp, en morgonrock eller en turban. För småbarnsföräldern blir den en perfekt babysele. Den ersätter strandhandduken, kan med fördel användas i stället för badhytt när kläder ska på och av. Kangan fungerar som sovplagg eller bara att ligga ovanpå – absorberar inte sand som frotté – och den är helt ok att sova under. Den bör vara av bomull, då torkar den fort och är som allra behagligast mot huden.

En traditionell afrikansk kanga har ett budskap i det tryckta mönstret. ”Kärleken håller om man äter vindruvor” till exempel - eller ”Jag tänker inte hämnas, men jag glömmer inte”. Kangan på bilden till höger (visar bara en del av helheten) meddelar en ovedersäglig sanning: ”En hemlighet tillhör två människor”, allt på kiswahili.

Min allra första kanga, som en god vän köpte på resa i Tanzania, var ett minnesmärke över en sedan länge bortglömd politisk händelse, och på den stod det något om solidaritet och vänskap. En period var de här rektangulära tygbitarna svåra att få tag i, också de använda och redan mjuktvättade tog slut, man tycktes inte producera nya.

Men det gör man nu för tiden, och inte bara på den afrikanska kontinenten. Och rätt som det är dyker kangan-pareon-wrapen-sarongen upp som en stor nyhet i ett modereportage inför badsäsongen. I mönster och färg kan man förstås matcha med bikinin, och så får man tips om olika sätt att knyta tygbiten på.

Fast man ska inte tro att denna multianvändbara grej är reserverad för damer. Män kan ha precis lika stor glädje av dem (och använder dem alltid i kangans hemtrakter), upptäcka hur praktiska de är – tar dessutom minimal plats i packningen! I vår familj har kangas varit ett måste i semestertider, för alla fyra, ända sedan ungarna var små.

En sak har den härliga bomullskangan gemensamt med ett annat ärkefeminint klädesplagg: sidenblusen.
För precis som man säger att en kvinna aldrig kan äga för många sidenblusar (man måste inte hålla med!) så är det fullständigt omöjligt att ha för många kangas. Jag vet, har nog sisådär femton stycken …
De blir som gamla kära sommarvänner, kompisar det alltid är en fröjd att återse – och vira in sig i.

Och då har jag ändå sparat det allra bästa till sist: en kanga är storleksneutral i ordets sanna bemärkelse.
För en enda gångs skull är uttrycket ”one size fits all” helt korrekt. Kangas passar alla från en 34 till en 56!
Oslagbart!

Copyright Klimakteriehäxan

På begäran: (att jag inte tänkte på det själv!) en bild som förhoppningsvis går att tyda med olika sätt att knyta in sig i den kära tygbiten!
Dubbelklicka så blir bilden större och lättare att läsa av!

Och på Youtube finns den här tiominutersfilmen om knytsätt. Finns nog fler om man letar.

7 kommentarer:

 1. Måste nog komplettera min sjalgarderob, det hör jag!

  SvaraRadera
 2. Hade du nu sålt sådana på postorder hade de troligtvis gått åt direkt efter det här inlägget :)

  SvaraRadera
 3. Anonym11:15 em

  Jaaa, de är suveräna. Fast jag har två lilamelerade indiska stora sjalar som jag använder på detta sätt. Underbara mjuka och både svala och varma. Mina bästa vänner.

  På vintern fungerar de som underbara sjalar att vira om halsen.

  SvaraRadera
 4. Anonym1:34 em

  "Jag tänker inte hämnas men jag glömmer aldrig" passar förnämligt för mig just nu. Jag älskar mina ´pareos´ som jag har ett flertal av!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Men hur snor man dem runt sig? Detta undrar en som oftast använder fleecetröjor och som nästan alltid fryser. Jag tilltalas av användbarheten. Kan man få sig en demonstration bildledes eller i text, tro?

  SvaraRadera
 6. Faktum är att en av mina vackraste kangas är köpt på postorder, på den tiden när Femina hade "shop" i slutet av tidningen... men tyvärr har jag inga att sälja! Afro-Art har i alla fall.
  Och så letade jag upp en instruktionsteckning på olika sätt att knyta, fast den är lite gnetig, det medges.

  SvaraRadera
 7. Det var ju kanga jag saknade...

  SvaraRadera