onsdag, februari 20, 2013

"Läsare" som inget har läst

Det måste ha hänt något där ute i sajberspejs.
Spamkommentarerna strömmar in här på bloggen i en mängd jag aldrig tidigare skådat – och jag har ändå bloggat i över åtta år! 

Vilka är det då som försöker klämma in sig och lämna spår i kommentarsspalten? Ja det är en fråga svår att svara på. Men att döma av skörden har jag otroligt många engelskspråkiga läsare, dessutom ett inte ringa antal rysktalande och flera kineser som regelbundet tittar in här – uppenbarligen svenskkunniga, eftersom jag inte skrivit en engelsk rad här på mycket mycket länge. 

Så här kan det låta:Ρretty! This waѕ an incrеdibly wondeгful articlе. Many thanks for supplyіng these dеtails.” Eller vad tycks om denna ohöljda beundran: “Thanκ you а lot foг shaгing thiѕ with all peoрlе you reallу undеrstand ωhаt you are speakіng аbout!”. Alla har inte riktig koll på engelskan. Som denna avsändare: “Thаnk you for the goοd writeup. It in tгuth wаs a еntertаіnment account it. Glаnce complicatе to more dеlіveгed agreеablе fгom you!”.

Inte alltid helt enkelt att hänga med i turerna. De ryska och kinesiska kommentarerna klarar jag inte att tyda over huvud taget. Men det som fascinerar mig allra mest är att alla dessa meningslösa haranger rimligen har skapats av någon, som sedan med ett eller annat dataprograms hjälp lyckas distribuera de här ”budskapen” hej vilt på nätet.

Fast en sorts bild av avsändarna får man ju. Texterna avrundas alltid med en nätadress som går att tyda.  Det handlar om företag som säljer dunjackor, andra som marknadsför en sorts stövlar som varit inne men antagligen inte säljer särskilt bra längre, där finns nätadresser till spelsajter och naturligtvis till potenshöjare, sexiga attribut och diverse hemska låneinstitut som inget hellre vill än att ta ut ockerräntor från folk som över huvud taget inte har råd att låna. En källa som varit extra flitig på sistone verkar vara i tobaksbranschen. En norsk swingersajt erbjuder spännande nya bekantskaper. Man kan också importera sprit – ja detta är bara ett (snällt) axplock. Jag har självklart inte klickat på någon av de bifogade adresserna, det skulle förmodligen kunna få rysliga konsekvenser.

Men det finns en väldigt bra sak att rapportera i sammanhanget: Blogspot har någon sorts spam-filter som förhindrar att vanliga, riktiga läsare slipper se all denna hopplösa reklam. Själv ser jag dem bara genom att jag får alla kommentarer till en mailadress.  Längre än så kommer de inte (förrän nu då, när jag väljer att citera några).

Samtidigt kan man ju tycka att det är synd att inget av det som skrivs går att slicka i sig. Som ”Gгеat post. I was cheсking continuously this blog and I'm impressed! Very helpful info specially the last part“. Och “I am looking forward for your next post “.
Ja ja. Men då får du väl ändå vänta tills jag växlar till engelska. 

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Det är fruktansvärt irriterande. Så idag har jag faktiskt aktiverat ordverifiering, få se om det hjälper. Dessutom har jag fått upp reklam i en del kommentatorsrutor hos vissa Blogger-bloggare. Reklam till dejtingsajter! Plus att man springer på hasch-tags lite här och där. Usch och fy!

  SvaraRadera
 2. Jag är glad att jag tillsvidare har sluppit undan dessa spam, men har förstått att många "översvämmas" av dem.
  Däremot får vi påringningar i tid och otid från liknande "annonsörer", som tycks ha vuxit upp som svampar ur jorden, det senaste året. Igår kom det samtal från Irland, dagen innan från Singapoore och som företagare så svarar man.
  Och allt handlar om att de vill att man skall investera sina pengar (vilka pengar?;)) i något stort ränteinbringande projekt.

  Håller med Cicki, det är usch och fy, världen är förvirrad känns det som.

  Karin

  SvaraRadera
 3. Som jag redan skrivit - det är underbart att man slipper lägga in word verification eller nåt annat spam-stopp eftersom Blogspot tar hand om de där kommentarerna alldeles på egen hand! Men antalet verkar gå upp dag för dag nu!

  SvaraRadera
 4. Jag har också fått dessa "rara" mail som säger att jag skriver fantastiska saker trots att jag bara lagt ut en video. Mina gick till ett låneinstitut. Ja som sagt tur att de spärras och inte läggs ut.

  SvaraRadera
 5. Jag får också bara upp dessa Spam-kommentarer på mitt e-mejl. Så fort jag ser att det är på ett annat språk än ett nordiskt klickar jag bort det direkt. Mest är det erbjudanden om lån eller medel mot hemorrojder. Jag har t.o.m fått erbjudande om v'i'a'g'ra...
  Ingrid

  SvaraRadera
 6. Eftersom jag använder wordpress på webhotell kan jag nog lättare styra spamkommentarerna. Jag kollade just hur mycket som trillat in och stoppats av http://akismet.com som jag har som en plugin i wordpress. Det var en hel del men jag ser det aldrig.

  Vet inte om du kan använda disqus som kommentarssystem, men om så är fallet stoppar även den en hel del.

  SvaraRadera
 7. Tänkte väl att jag inte var ensam mottagare av alla dessa glada, internationella tillrop ... Kan inte nog understryka min tacksamhet till Blogspot som håller undan dem - så slipper jag återinföra nåt word verification system, många av dem är faktiskt urtrista, svårtydda och krångliga!

  SvaraRadera
 8. Jag har samma problem. Och med Bloggers hjälp hamnar många bara på min mail. Men en del lägger sig i gamla inlägg och då måste man dit och ta bort dem därifrån också.

  Också jag får vänliga kommentarer från ryska eller spanska avsändare om hur fantastisk min blogg är. Man undrar vad avsikten är, tror de att någon verkligen går in på deras adresser?

  Skönt att höra att det är fler som har det så hör intensivt just nu. Varje morgon är det säkert ett tiotal som måste rensas bort!

  SvaraRadera