måndag, maj 02, 2005

Om klackar och sippor

Så här års börjar tjejerna på stan höja sig ur mängden.
Bortåt en decimeter.
För det är nu, när slasket torkat upp och sipporna spirar, som de höga klackarna kliver fram ur garderoben som ytterligare ett gjutet vårtecken.
Snyggt, eller hur?
I alla fall ofta.
Men en gåta kvarstår.
Hur långt, och hur länge, kan man verkligen klara sig på sylvassa klackar?
På de mest skiftande underlag, dessutom.

Har nyss varit i Lettlands huvudstad Riga och turistat runt i den gamla stadens kullerstenskvarter. Där fanns dom, klacktjejerna. Och dom tog sig fram med fart och fläkt, ingen ramlade och bröt benet eller drabbades av minsta vrickning som jag kunde se.
Min kompis som bor i Riga försäkrar på heder och samvete att samma eller i alla fall snarlika damer kan ses flanera på den ofantligt långa sandstranden i Jormala – i samma fotbeklädnader, lika höga klackar...

Dom finns i Stockholm också. Ett par kanonsnygga stövlar med stiletter under hälen skyndade Strandvägen fram härförleden. Stövlarna var så iögonenfallande häftiga att jag nästan inte såg vem dom satt på – men det visade sig vid en hastig blick vara Björn Borgs fru. Kunde förstås lika gärna ha varit Lill-Babs, som väl innehar svenskt mästerskap i högklackat.
Apropå sippor som spirar, förresten – spiror är ju ett vid det här laget fulltständigt uråldrigt uttryck för ben. Men smaka på ordet sippa – jag råkade göra det. Hade aldrig tänkt på saken förr, men nu blev jag upprörd å sippornas vägnar.
HUR kan dessa ljuvliga vårblommor, både de blå och de vita, ha drabbats av ett namn som sammanfaller med pluralformen för – och nu citerar jag Nationalencyklopedin:

sipp adj. ~t • överdrivet korrekt och anständig särsk. på det sexuella området {SYN. pryd}: de ~a i församlingen förfasade sig över att ungdomarna höll om varandraBET.NYANS: om handling e.d.: "Inga vulgariteter, älskling", sade han i ~ tonHIST.: sedan 1734 i bet. 'tillgjort fin'; 1802 i bet. 'pryd'; av lågty. sipp, ty. zipp med samma bet.; av ljudsymboliskt urspr.

Visst är det fräckt, rent av elakt?

En sak till från Lettland som gjorde ett outplånligt intryck: man kunde KÖPA blåsippor, i små buketter. Så otroligt förbjudet för en svensk!
Vitsipporna är tack och lov så flitigt förekommande och så pålitligt självspridande att man fortfarande får plocka dom.
Och om någon råkar rusa ut med stilettklackarna på i vitsippsbacken så förstår jag det.
De är ju oemotståndliga.

Copyright Klimakteriehaxan


1 kommentar:

  1. Anonym5:39 em

    ja, visst kan man kanske säga att Lill-Babs är svensk mästare i högklackat men hon har ju verkligen också haft en kropp som passat till det. Nu är väl både kroppen och låren för tjocka för att vara så särskilt sexiga men tidigare lyfte klackarna upp och fram hennes kropp så att hon blev ännu mer utmanande och utstrålande sex.

    SvaraRadera