söndag, juni 17, 2007

Sommarregn - ett alibi att utnyttja

Vaknade och fick för mig att grannen ovanpå tog en ovanligt lång och ovanligt tidig morgondusch.
Men det var regn.
Svaret på, förmodar jag, många böner från bönder, trädgårdsodlare och kanske också brandförsvaret.

Regn en ledig sommarsöndag kan faktiskt också vara ett välkommet alibi för att stanna under tak. Mina krukor på balkongen har fått sig en överhalning, och sedan ansåg jag att min duktighetskvot var fylld.

Nu tänker jag satsa på en tidig eftermiddagsbio, något som sker alldeles för sällan. Den som helst vill sitta i egen soffa kan ju ta en snabb sväng till video/dvd-uthyrningen – tänk vilka gamla godingar som finns där, om man inte tittar stint på hyllan med de allra nyaste och hetaste toppliste-rullarna!

Ska aldrig glömma hur jag en gång för många år sedan fick besök av en manlig kollega, allmänt betraktad som en riktig tuffing, som, visade det sig, aldrig hade sett Casablanca. Jag tryckte ner honom i tv-fåtöljen och satte igång. Ingrid Bergman och Humphrey Bogart hade honom snart i sitt grepp. Och när filmen var slut och den ädlaste av slutscener tonats ner i svart satt han där och torkade tårarna och tackade allra som ödmjukast för att jag tvingat på honom en Upplevelse.
Har du inte sett Casablanca? Gör det, du också!

”Hemligheter och lögner” är en annan film med några år på nacken, en berättelse man heller inte glömmer i första taget. Den är brittisk, det är också den vansinnigt roliga ”Shirley Valentine”, med lätt (väldigt lätt) feministton. En tredje brittisk höjdare är filmen om en grupp arbetslösa män i England, ”Allt eller inget”. Den är tio år gammal, men jag lovar, det stör inte ett skvatt!

Och vill man skratta utan allvarliga undertoner rekommenderar jag alltid ”Sunes sommar”, en av de bästa filmer som någonsin gjorts i Sverige. ”Smala Sussie” passar också bra, framför allt om man ska försöka intressera några yngre familjemedlemmar. Det gör "Amelie från Montmartre" också.
Glöm heller inte Jacques Tati! ”Semestersabotören” är som gjord för en regnig sommarsöndag!

Och så låter vi det regna, bönder, trädgårdsodlare och brandförsvar till hjälp!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Anonym12:38 em

  Bra filmtips! Jag tycker också om "Hemligheter och lögner".

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma. Det var rätt länge sedan jag såg Hemligheter och lögner, men minns den rätt väl. En härlig film!

  SvaraRadera
 3. Jag har faktiskt inte sett Casablanca, mer än pianoscenen förstås. Ska nog göra det - nån gång...

  Häromkvällen hyrde jag "Allt om min buske" och det var den värsta skitfilm jag sett på många år. Orkade inte igenom hela.

  SvaraRadera
 4. Bloggblad, du är helt enkelt att gratulera! Gack och låna/hyr/köp Casablanca! Och flåt, men hur kunde du komma på tanken med "Allt om min buske"??? Nä bättre gå på sånt man vet vad det är. Och ta "Hemligheter och lögner" när du ändå är i farten - nu är vi som synes tre om den rekommendationen!

  SvaraRadera
 5. Anonym7:35 fm

  Casablanca kom på den vanliga tv-kanalen för några veckor sedan, alltid lika sevärd. Yngste sonen tycker inte alls om att titta på svartvitt, jag som drömmer svartvitt..

  SvaraRadera
 6. Anonym7:36 fm

  P.S.
  Jacques Tati hade tv som tema i våras, kul.

  SvaraRadera
 7. Vill lägga till ytterligare en favorit som passar i regnväder "Singin in the Rain"!

  "Shirley Valentine" hade jag nästan glömt, den som är så charmig!
  Nu ska jag gå och prata lite med min vägg.

  SvaraRadera
 8. Anonym3:03 em

  Är "Allt eller inget" samma film som "Full Monty"? Helt underbar i så fall.

  Har ni sett "Air America", "The Producers" med Gene Wilder? 1980-.
  "Billy Elliot"? (Julie Walters)
  "Educating Rita"? (Michael Caine, och Julie Walters igen).
  "The Horse Whisperer" med en otroligt erotiskt scen - alla var påklädda och bara en mans knä som skjöts in diskret mellan sin femenina danspartners knän - på en bydans. Hennes make var närvarande men jag tror/hoppas han inte såg det - eller borde ha sett det.. JAG gjorde, samt önskade att det var jag som dansade med Robert Redford. Den "lyckliga" i det här fallet var Kristin Scott Tomas.
  Listan kan bli lång........

  De nyare filmerna, tja, de får väl ta tid på sig att se om de mognar och har stamina nog att bli rekommenderade klassiker.

  Men jag håller totalt med Häxan: Se CASABLANCA om ni inte redan har gjort det. Ett gott råd - köp ett paket Kleenex samtidigt som ni hyr filmen. För slutscenen.
  Ha en trevlig afton!

  SvaraRadera
 9. "Full Monty" är mycket riktigt originaltiteln på "Allt eller inget"! Och apropå Redford och romantik så var väl inte "Mitt Afrika" så pjåkig heller???

  SvaraRadera
 10. Anonym10:04 em

  Varför inte "EN NATT i Casablanca" också? Scenen där Harpo slutar luta sig mot ett hus och huset rasar, t ex?

  SvaraRadera
 11. Anonym12:19 fm

  Oj, Häxan - att du påminner mig om "Mitt Afrika" (fast det var ju egentligen Karens!) så här sent på natta och med maken bortrest f t - det blir till att kolla om batterierna i mina "leksaker" är laddade! Jag kallar känslan erotisk men för allan del, kalla den romantisk om du föredrar :o)

  (Fast det är ju mitt eget fel med tajmingen när jag läser så här sent.)

  Göran - visst är "En natt i Casablanca" en j-a bra film men den ligger på bottenplats när det gäller erotik! Å andra sidan: smaken är som baken etc.

  SvaraRadera