söndag, november 01, 2009

Bu för Hammarby!

Jag gillar idrott. Men det vore lögn att påstå, att jag brinner för fotboll. Ändå har jag oftast när saken kommit på tal på senare år sagt, att jag håller på Hammarby när det gäller just den sporten. Fast det måste ju allvarligt ifrågasättas hur någon över huvud taget kan göra det, även om man nu (som jag) råkar bo på Södermalm.

Inte handlar det om laget, ledarna, spelarna, resultaten – även om HIF nu åker ur allsvenskan och får finna sig i att försöka kravla sig tillbaka upp i toppserien, samtidigt som en av ärkefienderna – AIK – tar hem det allsvenska guldet och det tredje stockholmslaget, Djurgården, avslutar säsongen med hedern i behåll.

Nej, det är de där som kallar sig fans det handlar om. Gänget i publiken som kastar skit på planen, som smugglar in brandbomber på läktaren, som skanderar äreröriga och ibland rasistiska ramsor, som hotar domare, som slåss för full kraft, som inte tvekar att drämma en just tömd flaska i skallen på närmsta ”motståndare”. Allt för att hämnas en missad målchans, en matchförlust, några tappade poäng. Som om det automatiskt skulle ge dem rätten att ta till oprovocerat våld!

I dag skulle massor av AIK-are åka tåg till Göteborg för att heja på de sina i den avgörande matchen mot IFK Göteborg på Ullevi. Men det tillkom en komplikation: Tåget de skulle åka med fick bytas ut. Det var förstört. Av Hammarbys så kallade fans, som gjort tåget obrukbart genom att krossa fönster och klottra slagord mot AIK.
Så usla förlorare de är, hammarbajarna! Bu för Hammarby!

Om någon frågar mig vem jag håller på i svensk fotboll tänker jag hädanefter svara IFK Göteborg, för det gjorde jag förr i världen, på Ralf Edströms och Torbjörn Nilssons tid.
Samtidigt tycker jag intensivt synd om Hammarby. Föreningen förtjänar inte de bedrövliga fans de har, klicken som verkligen motverkar allt vad idrott är tänkt att främja.

Nu fattas bara att AIK:s svans slår sönder centrala Göteborg trots segern. Eller att IFK-arna åtminstone ska ta hem en seger på gatan.
De är kanske på god väg just nu.
Begriper väl inte bättre. Begriper inte att, som (den legendariske och kloke hockybacken) Rolle Stoltz brukade säga, "de e målen som reknas"!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Anonym6:04 em

  Blir det bättre bara för att du säger att du inte hejar på bajen? Göteborgarna kastade mynt på aiks spelare. Så nu kan du ju inte säga att du hejar på dem heller. Göteborgare slog ner en hammarbyare med ett järnrör för ngt år sedan. Alla större klubbar i sverige (hif, dif, aik ifk Gbg, mff & i viss mån helsingborg) har dessa rötägg bland sina fans.

  /Jeppe
  Det är inte på grund av dem som man hejar eller inte hejar på ett lag. Det gör man för ledare, spelare, ungdomsledare, ungdomsspelare, föräldrar, ideelt arbetande pensionärer m.m. Men, nej visst. Du har ju aldrig egentligen hejat på bajen. Så varför försöka göra en insats för fotbollen mot våldet? Stanna hemma istället som du brukar

  SvaraRadera
 2. Sebastian6:30 em

  Förstår verkligen inte ditt resonemang! Tror du verkligen att världen är så svart och vit som du beskriver den? Börjar nästan bli rädd för folks fördommar. Göteborgs fans kastade mynt på en AIK-spelare idag, så du kanske håller på Malmö nu? Nej förlåt, dom kastade in föremål åp planen tidigare i år. Sanningen är tyvärr att det alltid kommer inträffa saker på och runt våra allsvenska arenor som inte alltid är positiva. Hammarby hyllade idag sina fans, för hur konstigt det än låter i dina öron så är det hammarbys fans som varit det bästa med Bajen i år. När senast hade ett lag som kommer sist i serien ett så högt publiksnitt som Bajen har, och det kan ju aldrig någonsin bero på den fotbollsunderhållning vi bajare blivit bjudna på i år på Söderstadion. Så, heja Kalmar, eller hur var det nu?

  /S

  SvaraRadera
 3. Dottern7:12 em

  ...plus att det knappast är dom riktiga fotbollsfansen som förstör. Huliganerna skiter ju i sporten, dom är ju bara där för att sabba.

  SvaraRadera
 4. Anonym7:16 em

  Byter man lag när det passar så har man inget att göra i Hammarby. Tack och hej.

  SvaraRadera
 5. Anonym10:59 em

  Glöm tramsandet om 11/9. Den officiella rapporten är korrekt, vilket har visats i diskussion på Newsmill.

  SANNINGEN OM ORGANSKANDALEN!

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 6. Tragiskt är det, att fotboll inte längre är till för glädjens skull.

  Vore det så, kunde barnfamiljer utan bekymmer gå på matcherna. De icke fotbollsintresserade kunde i lugn och ro fortsätta att åka tåg (utan förseningar och förstörda vagnar)eller gå på sta´n och handla.

  Att alltid ha som försvar att "det var inte bara vi som.... dom gjorde dom också!"... är så urbota trist att höra.

  SvaraRadera
 7. Fotboll som idrott kan bara förlora så länge de inte gör något åt svansen. Idioter, dessa små rädda män som borde gå kurser i hur man behärskar sig.

  SvaraRadera
 8. Ojdå, där trampade du bestämt på några mycket ömma tår - som dessutom är modiga nog att vara anonyma...Utlokaliserad Göteborgare som jag är så håller jag fortfarande på IFK Göteborg, men inte mer allvarligt än att jag med största glädje tar på mig en T-tröja med texten"Rock har reddet meg fra fotball". Bonussonen påstår dessutom att man skall heja på Häcken.

  SvaraRadera
 9. Anonym8:17 em

  Verkar som majoriteten av fotbollsfans har en hel del dold aggresivitet att ta hand om. Men gör det då: Ta hand om den - ta inte ut den på annat, varken folk eller färdmedel.
  Synd med den här sortens utveckling - det brukade vara en höjdare att ta med familjen och kolla en match förut. Fan törs nu....Jo, förresten just Fan kanske törs - men vi andra då?

  Och Malou härovan, Häcken ska man väl SITTA på??? :o)

  Våghalsiga Vera

  SvaraRadera