söndag, januari 31, 2010

Ny ljudbild i butiken?

Om ni som jag tittade på Rapport ikväll såg och hörde ni också hur man börjat låta måsar skrika och vågor skvalpa kring fiskdisken i matbutiken. En vidareutveckling av det som brukar kallas muzak, stillsam och vänlig musik som ska skapa trivsam stämning och köplust i stora varuhus.

Skärgårdsljuden ska få kunderna att associera till sommar, puttrande fiskebåtar, doften av tång och nyfångad fisk och färska skaldjur. Folk ska stanna till vid fiskdisken och satsa på laxkotlett, strömmingsfilé eller Smögen-räkor till middag, trots att de kanske hade planerat för ugnspannkaka med lingonsylt.

Kunderna som kom till tals i tv tyckte att det var ganska trevligt med tillskottet i den annars sedvanliga ljudbilden med lite skramlande kundvagnar, dunkande frysdörrar och prassliga kartonger.

Så vem vet: kanske har vi nu bara sett början på en helt ny kultur i våra vanligaste affärer?
Tänk när vi närmar oss mejeridisken och sträcker ut handen efter en liter lättmjölk eller en kesoburk och korna börjar råma!

Och när äggfacket i kylskåpet behöver fyllas på blir det ett praktfullt kacklande som man spelat in med själva leverantörerna, alltså hönorna, vid disken där äggen ligger och väntar i sina kartonger.
Vid grönsaksutbudet får vi kvitter från småfåglar i öronen, kanske blandat med lite surr från bin när vi kommer närmare frukten.

Men kan detta vara ett hundraprocentigt framgångsrecept?
Hur kommer det exempelvis att låta vid balarna med toapapper? Blir det skogens sus – eller magens brus, om man ska ta till en beskrivning som låter lite vackrare än vad det verkliga ljudet gör?
Fast det är klart: något lugnande i musikväg när man står i kön till kassan och väntar på att få se summan man handlat för, det kan naturligtvis bara vara bra, för alla inblandade.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Varje stormarknad har ju sina fåglar uppe i takhöjden (jag visar ett par av mina pippis, kan inte låta bli :)

  SvaraRadera
 2. Vi är lättlurade när våra sinnen stimuleras - i vår butik luktar det underbart nybakat när man kommer in och första avdelningen man kommer till är mycket riktigt brödet.

  SvaraRadera
 3. Haha.. toalettljud - kul idé! Ingen köper toapapper mer...

  Jag skrev ett examensarbete i musik om just muzak och hur vi påverkas. Efter det blev jag så tuff så jag sa till när de körde hård rockmusik på Konsum, att jag handlade mer och bättre med ljuv musik... och de brukade byta.
  Till frissan tar jag med egna cd ibland, de kör radio gaphals. Nu vet de att jag inte gillar det, så de byter till lugna favoriter när jag kommer.

  SvaraRadera
 4. Anonym12:17 em

  Det här låter (excuse the pun!) som någon man kan tröttna på rätt snart.
  Både vad beträffar existerande och föreslagna varianter.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 5. Och hur sjunger morötterna? Nej, jag flyr genast när maten pratar och går till grönsaksdisken.

  SvaraRadera