onsdag, mars 03, 2010

Vad ska man köpa för att bli lycklig?

Vad ska vi hitta på att ge bort i present? Vad kan gåvomottagaren bli glad för? Hur ska man tänka? Kan man bli lyckligare av att köpa något?
För två år sedan blev ”en upplevelse” årets julklapp. Och för en gångs skull kanske man slog huvudet på spiken: att bjuda någon på en upplevelse är oftast bättre än att köpa en pryl.

Hur kan jag nu påstå detta så bestämt?
Jo för att det finns färskt vetenskapligt bevis för att så är fallet, nämligen. Några forskare vid Cornell University i Ithaca, New York, har gjort studier med över 600 konsumenter och lagt fram sina teorier.
Deras slutsats är klar: man blir gladare, nöjdare och lyckligare längre av en upplevelse än av en sak. Det gäller i och för sig inte bara presenter, det gäller även när man handlar till sig själv.

Alltså är det en klok investering att lägga sig på massagebänken, flyga ballong eller gå på teater. Medan en just inköpt tröja snabbare mister sin charm, eftersom nyhetens behag har kort livslängd. Det är också bra att gå på bio med sina vänner eller äta en god måltid tillsammans. Semester med familjen är en utmärkt satsning. För det är inte bara den enstaka upplevelsen som är värdefull - delade upplevelser ger ännu mer. Se bara på den som sjunker in i musikens värld så som den lagrats i en Ipod eller liknande. Hörlurarna omöjliggör all annan kommunikation, påpekar psykologerna, tonerna kan inte avnjutas tillsammans med någon annan.

Just när det handlar om delade upplevelser kan det ändå hända, att ett inköp trots allt får positiv effekt också i det långa loppet. Exempelvis en ny tv eller en musikanläggning som gör att man faktiskt kan samlas och få gemensamt utbyte av nyförvärvet, hur materialistiskt det än kan verka, kan vara värt sina pengar, konstaterar de amerikanska forskarna.

En sak till anser de sig kunna slå fast: man ångrar oftare ett inköp av en pryl än den summa man lagt ner på en upplevelse. Prylen stannar inte hellre kvar i minnet särskilt länge, till skillnad mot en resa eller en konsert, som man gärna tänker tillbaka på.

Så nästa gång det drar ihop sig till presentdags bör man alltså satsa på en upplevelse. Jag ser en fördel till med det: eftersom folk ofta har allt de verkligen behöver kommer man inte dragandes med ännu en grej som det inte finns plats för i de redan överfulla skåpen och hyllorna ... bara det måste bidra till att göra festföremålet lyckligt!

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Kanske, maken fick teaterbiljetter, konsertbiljetter, operabiljetter, vinflaskor..

  P.S.
  Och han fick TVÅ av allt :)

  SvaraRadera
 2. På söndag går jag på konsert som jag önskat i födelsedagspresent. Samuel Ljungblahd och en fantastisk kör.

  SvaraRadera
 3. Att köpa något som gör underbara upplevelser möjligt är lyckobringande. Som en kajak... Ett av mina absolut bästa köp!

  SvaraRadera
 4. Hm... vi diskuterade igår vad vi skulle ge vår städerska på jobbet, som slutar efter många år. Kanske ett bungyjump stannar i minnet längre än en vas eller ett smycke... :)

  SvaraRadera
 5. Anonym2:12 em

  Frågan är fri - vad vill dom ha eller behöver. Bara en tanke.

  Lenas syster

  SvaraRadera
 6. Anonym4:01 em

  Finns inga prylar som slår en upplevelse.
  Tänk dig god choklad, vilken njutning.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig till fullo! Finns inga saker i världen som slår de upplevelser jag/vi fått genom åren istället för "paket-prylar".

  SvaraRadera
 8. Kajak - ja. Choklad, musik, teater, champagne - JA!
  Bungy jump - NÄÄÄÄ!
  SÅ upplevelserik/överraskad vill inte jag bli!

  SvaraRadera