tisdag, november 09, 2010

Om skorna inte passar - gör om fötterna!

Skor är inte bara något nödvändigt. Skor kan också vara ett njutningsmedel, en skönhetsupplevelse, en riktig kick för själen.
Men i skorna ska finnas ett par fötter, det är själva grundidén. Och ibland verkar relationen mellan den mänskliga kroppsdelen och den fabricerade fotbeklädnaden inte vara riktigt hanterlig.

Det handlar helt enkelt om klackarna, de där svindlande höga som visserligen ofta gör sig rätt bra på bild, men som förvandlar vilken kvinna som helst till ett vacklande rö, ständigt hotat av fall utan minsta synliga orsak. Visst går det att träna, visst lär sig folk manövrera dem bättre men svårt är det även för modeproffs.

Nu visar det sig att fåfängan skördar nya offer. Tjejer, framför allt mellan 20 och 30, vill ha små och nätta fossingar som kommer överens med de där stiletterna som ökar kroppslängden med sisådär 15 centimeter. Och nu finns ”hjälp” att få: fotlyft. Skickliga kirurger anlitas för att göra långa tår kortare, hälsenor tåligare, fotkuddar mjukare. Sagan om Askungen och hennes glassko har plötsligt fått verklighetsförankring – om skon inte passar är det inte fel på skon utan på foten, som alltså modelleras om.

Nog får man vara glad åt att tillhöra gänget som anser att hela idén framstår som totalt galen, hur förtjust man än är i vackra skor.
För det är trots allt både viktigt och trevligt att kunna ta sig fram till fots. Utan kirurgi. Utan skor som en dag tvingar fram ett byte till kryckor, bara för att klackarna bringat sin bärerska på fall.

Se mer om fotlyft-trenden i inslaget från SVT:s kulturmagasin Kobra! Man häpnar!

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Hur kommer dessa kvinnors fötter se ut och fungera när de närmar sig pensionsåldern? Mode kan vara horribelt ibland.

  SvaraRadera
 2. tja, jag har bestämt själv hela tiden och har väldigt vackra fötter :)

  SvaraRadera
 3. Jag har världens bästa fötter, dom har burit mig genom hela livet. Om jag vill vara extra fin kan jag bära "skrytskorna" i en skopåse och byta när det behövs!

  SvaraRadera
 4. Musikanta4:31 em

  Hade också såna stilettklackar som gjorde hål i parketten när jag var ung. Vilket lidande det var kommer jag ihåg. Men då fanns inte det här alternativa praktiska skomodet utan skor som var sköna för fötterna kallades "systerskor" - även i reklamen, och såna ville man ju inte för sitt liv ha!

  Numera är det systerskor som gäller och lite halvhögt till fest.

  SvaraRadera
 5. Jösses, vilket elände för dessa höga klackar. Tur att jag inte behöver - för jag är lång nog ändå så det räcker.

  SvaraRadera
 6. Jag är förstummad. Det här hade jag missat. Jag trodde dumhetsgränsen gick vid att operera könsdelarna så att de ska vara snygga...

  Det är inte länge sen vi ojade oss över de forntida kinesiskornas förminskade och vanställda fötter, men tydligen gör vi om samma idioti.

  Jag hade en moster, som trots att hon var frälsningssoldat hela livet, var en riktig modedocka med jättehattar och högklackade skor (hon var ju privat till vardags, till skillnad från mina föräldrar), hon kunde öht inte gå i lågklackat. Och jag bara älskade att hasa omkring i hennes skor som barn. Faktiskt är det ett par ärvda ur hennes garderob som barnbarnet viftar med i mitt senaste inlägg. De är mkt äldre än de ser ut.

  SvaraRadera