söndag, augusti 14, 2011

Ett inköp för mycket?

Råkade du handla lite väl mycket när det var rea, och rea på rean?
Eller förköpte du dig den där dagen när temperaturen kröp neråt och skyltfönstren skrek ”Höstens nyheter är här”?
Visst kan det väl ha blivit några kronor, och rent av några kronor för mycket för din privata plånbok. Men det finns tröst: alltid någon som shoppat mer, som glömt köpstoppet hemma, som förträngt den redan rådande trängseln i garderoben, som slagit till på något som förmodligen aldrig ens blir använt.

Någon har till exempel nyligen köpt en vit klänning, halterneck, vid kjol till strax under knäna, för 30,5 miljoner kronor. Det var inte jag som var köparen, Marilyn Monroe och jag har visst inte exakt samma storlek (om vi behöver leta en förklaring). Klänningen, den världsberömda, som blåste upp så sexigt när hon stod över ett utblås på en trottoar i filmen ”Flickan ovanpå”, den är vid det här laget 56 år gammal och blir ständigt dyrare. Säljare var för övrigt den inte heller helt okända Debbie Reynolds, sångerska och skådespelare, som sägs ha köpt den där blåsan (!) 1971 för 1300 spänn – ett klart mer hanterligt pris …

Nu kan du andas ut och plocka fram den där påsen du klämde in i garderobens mörkaste hörn, i ett förtvivlat och hopplöst försök att förtränga ännu ett onödigt inköp. Häng upp klänningen, släta ut den lite med handen, njut av känslan i det lena tyget och tänk: den kostade trots allt inte så himla mycket … inte om man jämför …
Självbedrägeri? Jovisst. Men du kan ju inte gå omkring med ångest för den där shoppingturen hela vintern, den årstiden är mörk nog ändå.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Tänk så många klänningar man skulle kunna få för 30 mille...även om man ansträgde sig och handlade det mest dyra man kunde hitta i den här stan.

  Lever man öliv på sommaren så utsätts man som tur är inte för några reor. På sin höjd i den trevliga butiken i Vaxholm då förstås. (men det lilla räknas nog inte)

  SvaraRadera
 2. inget onödigt här :)

  (ger veckans Kajaktips)

  SvaraRadera
 3. Anonym11:10 fm

  En pava vin gick på auktion alldeles nyligen för massor av tusentals €uros
  och det var ju naturligtvis mer frestande....men inte den heller låg inom mina ekonomiska möjligheter.
  Man tager vad man haver - både ur garderoben och vinförrådet.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Tankevågor - Vaxholm brukar vara trevligt att ströva i på sommaren, dom har bevisligen rea där också dessutom!
  Hannele - onödor blir det onödigt många av, kan jag tycka.
  Kulsprutan - avstår inte bara MM:s klänning utan det där vinet. Som tur är har jag långt enklare smak!

  SvaraRadera
 5. Debbie Reynolds lär ju vara nöjd i alla fall ...

  SvaraRadera
 6. Bra prisutveckling minst sagt.

  SvaraRadera