torsdag, januari 12, 2012

Julen som kom av sig

I morgon fredag har Knut namnsdag - en fredag den trettonde, dessutom. Julen tar officiellt slut då, på den tjugonde dagen. Ut ska alla tomtarna, granen, glittret, halmbocken, dörrkransen, de röda ljusen. Bara överlevande julstjärnor, amaryllis och hyacinter får en nådatid, så länge de är en fröjd för ögat.

Men det verkar som om helgen på vissa håll tog tvärslut långt tidigare. Det är i alla fall så jag tolkar denna i mitt tycke vansinnigt skojiga adventsstake, där tre ljus vittnar om flitigt glöggande, rimgnuggade geniknölar, pepparkakor och pyssel. Och så kom alltihop av sig, tvärdog.

Samtidigt kanske en och annan kan känna igen sig: först gnor man frenetiskt och blir rätt sliten för att inte säga nerkörd, som tomte 1, 2 och 3. När det sedan verkligen är dags kan orken ha tagit slut - eller så betyder det tvärtom att allt är perfekt och friden lägrade sig, la sig så tungt att ingen orkade tända det sista ljuset i staken ...

Med Knut bärs säkert även denna skapelse ut.
Men till nästa år igen
Kommer han vår gamle vän
För det har han lovat!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Julen som kom av sig, det är ju bögarnas fel ;-)

  Nej, skämt och sido.

  Visst är det på sätt och vist fantastiskt hur mycket vi stressar runt för några dagars högtidsfirande?

  Och hur många har inte sagt, nästa år ska jag inte göra lika mycket. Bara för att stå där med sill som ska läggas in, köttbullar som ska rullas, paket som ska slås in och enorma förhoppningar om den perfekta julen?

  SvaraRadera
 2. Det ligger mycket i den där symboliken. Som vanligt är julen bäst före jul. Det är lika med det mesta, förväntningarna är oftast bättre än händelsen.

  SvaraRadera
 3. Anonym1:30 em

  Jag håller med Lasse i Vomma´s kommentar härovan när det gäller ´det mesta´, men julen kan jag vara helt utan, hur trist det än kan låta för en del. Skönt att den inte varar än till påska. Och nu börjar dagarna bli längre och ljusare. Bara det!

  Lenas syster

  SvaraRadera