söndag, januari 08, 2012

Vinterns första is

Den allra första isen har lagt sig. Ett supertunt skal över vikens vintermörka vatten. Kanske blir det "riktigt" januariväder trots allt?
Isskorpan är blank och låter naturen spegla sig. Allt grenverk blir dubbelt, sträcker sig såväl mot himlen som mot sjöns botten. I strandkanten har en massa skräp som stormarna slitit loss kapslats in.

En lat långhelg går mot sitt slut. Ibland är det just detta man behöver: att göra så gott som ingenting. Äta något gott, knapra på sista julgodiset, se ett missat avsnitt av en tv-serie. Och titta på vinterns första is, med spegelbilder försedd.

Nya vindar kan snabbt bryta den hårda hinnan, några plusgrader kan lösa upp den igen. Fast vem vet: den kan ju också bli tjockare, en lockelse för skrinnare och pimplare.
Kanske blir det vinter trots allt?

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym2:42 em

  Trots en mild vinter så ska man inte ropa hej.
  januari har precis börjat och allt eller inget kan hända.
  Så det gäller att se var man sätter fötterna cirka 2 månader till

  SvaraRadera
 2. Vintern kommer nog...så har den alltid gjort. Vi som brukar fiska med nät under isen har varit med om vintrar när isen har lagt först i slutet av januari för att bryta upp i början av april
  Men det har ju varit exceptionellt den här hösten, julen...det påstås att det var likadant 1928. Tur att det finns de som minns:)

  SvaraRadera
 3. Lata helger är toppen, då kan hjärnan återhämta sej. Plocka inte fram skridskorna än...

  SvaraRadera