tisdag, juli 09, 2013

Tisdagstema ÖMTÅLIG

Inte vet jag mycket om heminredning, men jag har ändå snappat upp ett råd som förmodligen är värt att fundera på.
Rådet lyder i all enkelhet så här: Blanda gammalt och nytt, det blir trevligast så!

Men alldeles lätt är det ändå inte. Vad gör jag exempelvis med den gamla fotogenlampan, tagen ur bruk för mycket länge sedan? Jag vet inte ens vem som haft den, hur gammal den kan vara, om den är att betrakta som en värdefull antikvitet eller bara ett stycke kuriosa.

Vill jag ha den? Går den att sälja om svaret på den frågan är nej? Nog är den väl rätt vacker. Fast hu så ömtålig! De olika glasdelarna kan förmodligen gå sönder vid minsta antydan till våld, det vill säga slarvigt handhavande.

Det tål att tänka på. Men denna tisdag när temat ska vara ÖMTÅLIG tyckte jag ändå den här lampan – som åtminstone tills vidare är min – kunde passa. Får kanske vänta in den mörka årstiden för att testa hur den funkar. För en strålande solig  sommardag som i dag känns ljuset från en fotogenlampa inte särskilt nödvändigt ... men kanske kan ett litet strömavbrott ändra på det?

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Jag tycker den är vacker! Lite ovanligt med mässingfot. Själv har jag också gamla lampor liknande din i min ägo. Fast ingen har mässingfot.
  Den är säkert ömtålig så vårda den ömt!

  SvaraRadera
 2. Tycker det är snyggt att blanda gammalt och nytt. Din gamla lampa är riktigt fin. Spännande att ha i sin ägo utan att alls veta dess historia.
  Tycker du ska vara rädd om den för visst är den ömtålig. ..och kanske är den värdefull ur flera mått mätt. Ha en skön fortsatt solig sommardag!

  SvaraRadera
 3. Den tycker jag är så pass vacker att jag hade inte gjort mig av med den. Det ser ut att vara originaldelar på den. Den vi hade i mitt hem var inte original för en tavla som hängde ovanför ramlade ner och krossade kupan:-( Numera står den i min systers hem med ny kupa och förgyller tillvaron igen.

  SvaraRadera
 4. En fin gammal fotogenlampa som jag tycker är vacker! Behåll den, men ställ den på någon säker plats så att den inte blir skadad. Jag har en som jag är livrädd att tappa de få gånger jag måste flytta på den! Det kan vara snyggt att blanda gammalt och nytt.
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 5. Flott lampe. Et minne om en tid hvor lyset ikke kom ved å slå på en bryter eller trykke på en knapp.
  Velg eller selg?
  Hm ...
  Ditt valg.
  Ha en fin kveld :)
  Mormor

  http://www.starbear.no/mormor/2013/07/09/omtalig/

  SvaraRadera
 6. Vacker och ömtålig, och kan komma väl till pass när vinterstormarna tjuter och elen försvinner... Men det krävs förstås att det finns en bra plats för den även när det INTE är strömavbrott...

  SvaraRadera
 7. Heminredning vet jag inte riktigt vad jag ska säga... man ska omge sig med saker som man tycker om för det är väl ändå inte meningen att man ska bo i en inredningskatalog. ;) Lampan är charmig och speciell, kommer att lysa fint en mörk höstkväll, hoppas jag. :)

  SvaraRadera
 8. Det är en vacker lampa, även om den inte skulle fungera! Har du plats för den så tycker jag du ska behålla den. Fantastiskt att en så ömtålig sak fortfarande är hel.

  SvaraRadera
 9. Ömtålig är den absolut och kanske inte så lätt att hitta reservdelar till om något skulle gå sönder på den.
  Jag som är "uppvuxen" med fotogenlampa eftersom vi inte hade el där på gården i lapplandsfjällen, har inget bra förhållande till fotogen. Det luktade allt bra illa emellanåt....

  SvaraRadera
 10. Anonym1:10 em

  Kan den inte stå säkert i ett fönster nånstans? Den är väldigt fin. Har den dessutom sentimentalt värde ska du kanske spara den ett tag tills det känns OK att ev sälja.
  Kanske hinner den gå i kras innan dess. Då slipper du våndas inför valet :o)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 11. Ja den ser väldigt ömtålig ut! Och håller med - gammalt o nytt tillsammans ger en perfekt harmoni!

  SvaraRadera
 12. Vacker, lär dej förpackningsteknik...

  SvaraRadera