fredag, augusti 23, 2013

Utom räckhåll

Visst har det väl hänt oss lite till mans att vi allvarligt ifrågasatt utsikterna att överleva i världen i dag utan internetåtkomst? Utan FB-uppdatering, mailutbyte, kamrat Google och allt det där andra?

Ni kan känna er lugna. För jag har prövat och si! jag är fortfarande vid liv – liksom min dator, trots att den stått orörd riktigt länge. Fast jag kan förstå att en gång trogna bloggläsare börjar tröttna när uppdateringarna blir allt glesare och kortare, och kanske också mindre inspirerade och -ande.

Nog har jag analyserat min påkomna motvilja mot att sitta framför skärmen. För skillnaden är dramatisk: tidigare har jag glatt dunkat ändan i skrivbordsstolen, loggat in och surfat för glatta livet, på väg mot mitt eget blogginlägg nummer 3000.
Det kan ha att göra med att jag blev med ny laptop. Den gamla hade inte lagt av, men samlad expertis varnade för att fortsätta använda en sexårig maskin: den skulle kunna packa ihop när som helst, heter det, och då utan förvarning.

Mest skyller jag på Windows 8, det senaste operativsystemet som jag övertalades att satsa på. Saker som fungerade hur enkelt som helst i tidigare Windows-utgåvor vill inte längre jobba med mig. Och när jag sitter och skriver en löpande text som den här händer också intressanta ting: mellanslagen uteblir! Skulle kunna bero på att Asus, som tillverkat datorn, tänkt att man alltid måste slå ner mellanslagstangenten absolut mitt på. Det gör uppenbarligen inte jag.

Sedan har vi detta med att markören plötsligt hoppar så att jag skriver tio rader över den senaste, gärna mitt i ett ord. Eller så försvinner något. Länge vågade jag inte nämna detta, i tron att jag helt enkelt gjorde något idiotiskt feta-fingrar-fel, men mina utstötta krafteder avslöjade min belägenhet. Och när jag väl börjat göra träda-fram-are i ärendet visar det sig, att jag alls inte är ensam om att uppleva detta irriterande fenomen.

Faktum kvarstår: det går fortfarande att klara sig rätt länge utan dator. Fast en sak måste medges: om inte mobilen gav möjlighet att läsa mail och hitta telefonnummer vore det värre. (För att inte tala om hur imponerad jag är av att GPS fungerar i en så liten maskin ...)
Att hålla sig helt utom räckhåll för omvärlden funkar inte i dag, det är bara att acceptera.

Copyright Klimakteriehäxan 

6 kommentarer:

 1. Vad jag förstår på sambon så är Windows 8 anpassad för androider och surfplattor. Att sedan företagen lägger in W8 på datorer är en styggelse, enl sambon aka datagurun. Har du inte möjlighet att gå över till sjuan igen, eller vilket operativsystem du hade tidigare.

  SvaraRadera
 2. jo, det finns mycket att imponeras av idag! Jag är fortfarande impad av att fotona från min telefon hoppade trådlöst till dator (för ett antal år sedan). Och mina vindsurfande söner hade GPS på armen för många år sedan. Nu tycker jag det är häftigt att sitta i en dubbeldeckare i London och följa i kartan, vilka gator bussen kör i lilla iPadden...

  SvaraRadera
 3. Visst är all denna snabba tekniska utveckling bra på många sätt men att säga att vi inte klara oss utan den håller jag inte med om. Dessa behov är som vi alla vet i högsta grad skapade och inte grundläggande. Själv blir jag så himla trött av att tvingas lära mig "nödvändigt nytt" som jag alls inte bett om. Det skulle finnas så mycket annat trevligt att lägga tid och energi på - kartläsning tex som Hannele skriver. Eller att skriva långa brev för hand som vi gjorde förr. Fast om du skrivit gammal hederlig dagbok hade vi troligen inte fått läsa den och det hade ju varit synd! ;)

  SvaraRadera
 4. Cicki - till mej har man sagt att har man en gång kört in Windows 8 finns ingen återvändo ...
  Hannele - impad är jag också, förvisso, fast jag är ännu inte helt överens med GPS-n i mobilen.
  Gunilla - det finns en fram- och en baksida på allt!

  SvaraRadera
 5. Anonym11:55 em

  Åååh kära Häxa, jag är full av medkänsla och klamrar mig fast i min Windows 7 värld. Fast min smartphone
  outsmartar både mig och mina tjocka fingrar allt som oftast, speciellt när något skall textas. Suck. Men det är fantastiskt att ha tillgång till svar på konstiga frågor som dyker upp när man minst anar..
  Kämpa på nu - vi är nog många som hejar på dig!
  Overboard

  SvaraRadera
 6. Hej Overboard - kul att du tittar in igen, jag har saknat dej! Ja kanske jag vnjer mig också vid W8. Men vägen dit är lång och laddad med frustration!

  SvaraRadera