tisdag, augusti 04, 2015

TISDAGSTEMA: Semester med plats för böcker

Det blev ingen utlandsresa den här sommaren. Ingen tur till det solsäkra, charmiga och rentav lite exotiska semestermålet (ja, jag räknar trots allt inte en natt i Oslo dit).

Fast det går att känna sig ledig ändå. Sverige är vackert, till och med när det bara är tretton plusgrader och molnen envisas med att inte bara gadda ihop sig utan också lasta ur sig en massa väta.

Det blir helt enkelt läge för ett och annat korsord, den dagliga dosen suduko och så, förstås, böcker. Läsning kan vara den enskilt allra viktigast beståndsdelen när det ska handla om lov/semester så som tisdagstemat påbjuder denna vecka!

Många är vi bokvänner som klagar över ett äkta i-landsproblem: vi har för många böcker och de får helt enkelt inte plats hemma.

Vi trycker in volymer i hyllorna på alla ledder, vi travar kors och tvärs, vi har dubbla rader. Ändå är det överfullt. Det där systemet vi en gång införde (författarnamn i bokstavsordning i mitt fall) har kapsejsat för länge sedan.

Men det finns ju folk som försöker tänka till och tänka nytt. Som resultat exempelvis den här hyllan som också är en sittplats, en lösning som inte är svår för den händige att ta efter, särskilt inte som det finns "recept" här. Upphovsmannen kallar sig Darko.

Lika smart är det väl inte att lasta in sina romaner i en jättebokstav, men nog är det väl lite roligare än en Billy?
Nåja, ta inte illa upp, Ikea. Jag kommer snart och hämtar hem ett par Billy igen.

Från Bok & Bibliotek 2012. Västra Götalands monter om jag minns rätt.
Kan ett R vara en utväg? I väntan på (pocket)böckerna. Från Sliperiet i Borgvik.
Blommor hör sommar och semester till.
En liten bit av det gröna semester/sommar-Sverige.
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Kul att få ta del av det som du tycker hör din semester till! Gillar det du visar, passar bra in hos mig. Böcker, ja tack! Leta efter roliga motiv att fota, här bokstaven R, ja tack! Sommarblomster, ja tack!
  Ha det bra! Skönt att vi äntligen har fått lite sommarväder med sol och värme.

  SvaraRadera
 2. Bøker er deilige og plassen er alltid for liten. Jeg tror den sitteplassen skal kopieres, et eller annet sted i heimen.
  Takk for tips og vakre bilder.
  Ha en deilig dag.
  Mormor

  SvaraRadera
 3. Det var en smart stol å tilbringe litt av ferien i! Masse lesestoff i nærheten! -Margit-

  SvaraRadera
 4. Ja jag känner allt igen mig! Har också proppfulla bokhyllor trots att jag gjort mig av med en hel del böcker. I huset jag bodde tidigare så hade jag ett stort bibliotek och det var en lisa att sitta där och läsa. En sån läsfåtölj som du avbildat idag hade jag däremot inte.

  Vackra grönskande bilder från sommarsverige!

  SvaraRadera
 5. Lite läsa på semestern är ju inte helt
  fel, första bilden gillas bara att ta
  en bok och slå sej ner;-)

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder från ett somrigt Sverige! Rolig fåtölj och bokstäver :) Visst är det semester att läsa, så skönt och avkopplande!

  SvaraRadera
 7. Den fåtöljen var hur bra som helst för en bokälskare. Jag har gjort av med nästan alla mina böcker men jag lånar desto fler på biblioteket. Jag håller med dig den är betydligt roligare än IKEA:s bokhyllor. I år har det varit ovanligt grönt och frodigt och det visar du med dina bilder. Vackert.

  SvaraRadera
 8. Hej, fina foton! I min fantasi har jag sett mig sitta på bänken på farstubron i skuggan med en bra bok i handen, hunden och katterna lekande på gården. Vet du hur många gånger jag suttit där i sommar? rätt gissat, inte en enda! Ingen värme i skuggan där har det funnits. Men, sällskap hade jag kunnat ha, miljoners triljoner knott och mygg har hållit mig sällskap så fort jag stuckit ut nosen...så läsningen har fått ske inomhus..

  SvaraRadera
 9. Ja nog är det vackert även de dagar solen håller sig undan, inte alls fel att kura inomhus heller.. tvärtom faktiskt ganska mysigt :) idag verkar vi ändå få sol här i norr så jag tror det blir en tur ut med båten!

  SvaraRadera
 10. PS. vilken ursmart bokhylla som även funkar som fåtölj :)

  SvaraRadera
 11. skulle passa hemma hos mej ♥

  SvaraRadera