fredag, januari 22, 2016

Vad väljer du: boken eller filmen?

Nu ska vi sätta betyg igen! Annika som så förtjänstfullt styr Bokbloggsjerkan vill veta vilken bok/vilka böcker som är baserad/e på tv/film (eller tvärtom) jag tycker är bäst.
Så svårt!

Ofta är jag nästan ängslig för att gå och se en film som bygger på en bok jag tyckt om. Men när jag hamnade på ett flyg som visade "Flyga drake" (The Kite Runner) tittade jag ändå. Khaled Hosseinis bok var rasande bra: skulle den verkligen kunna göras till en hygglig film?
Jo, jag tyckte faktiskt det.

Omvänt minns jag (om jag nu minns rätt) att jag först såg "Love Story" på bio med Ali McGraw och Ryan O´Neal innan jag läste Erich Segals roman. Nu talar vi 70-tal ... Historien gestaltades nog allra först på teater, tror jag. Publiken grät floder, oavsett framställningsform. ("Love is never having to say you´re sorry" ni vet!)

En annan riktig storfilm som satte spår inte minst i modebilden var "Den store Gatsby" (The Great Gatsby) som gjorts till film två gånger, 1974 och 2013. F Scott Fitzgeralds roman kom 1925, jag läste den på 70-talet. Jag har bara sett den gamla filmen, Leonardo DiCaprio spelar Gatsby i den modernare versionen. Den "gamle" var ingen mindre än Robert Redford! Och ja, den gillade jag!

Men bäst? På den gamla betygsskalan tvekar jag inför ett MVG. Jag förstår hur lärare kan ha det när terminsslutet närmar sig. Kan man få nöja sig med ett VG, i väntan på något alldeles oförglömligt?

Borde man dessutom inte nämna filmerna om gänget på Saltkråkan, som Astrid Lindgren först skrev manus till och Olle Hellbom regisserade? Sedan kom böckerna med Tjorven och Båtsman, Pelle, Malin och alla de andra.
Och "Sunes sommar" är, gott folk, fortfarande en av de roligaste filmer jag vet. Fast där kom boken (den åttonde i serien) före filmen.

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. Flyga drake har jag inte sett, men jag tyckte väldigt bra om boken :)

  SvaraRadera
 2. Flyga drake har jag (än så länge) bara sett som film. Den tyckte jag väldigt mycket om.

  SvaraRadera
 3. Love Story, gamla goda tider! Flyga drake är fin.
  Alla Astrid Lindgrens-filmer är fina!
  De gamla Sune-filmerna är roliga.

  SvaraRadera
 4. Bra tips- angående Flyga drake som jag läst och tyckte om. Det lät så vackert i boken/böckerna och det man nu sett av Afganistan...
  Love story, ja vad man grät.
  Som jag skrev, har jag nyss läst Svinalängorna och tyckte om den. Men har inte sett filmen. Och det bryr jag mig nog inte om heller./ Britt

  SvaraRadera
 5. Jobbigt! En del av böckerna har jag läst men inte sett filmen, som vanligt.

  SvaraRadera
 6. vet inte om jag sett Love story. Gatsby jhar jag aldrig gillat varken som bok eller film. men Tjorven och Båtsman och gänget - de filmerna älskade jag och gör så fortfarande.

  SvaraRadera
 7. Jag röstar för Love Story, vilken film och så himla många näsdukar man gjorde åt.

  SvaraRadera
 8. Jag gillade boken om Gatsby, men var alls inte förtjust i den nya filmen med Leonardo...

  SvaraRadera
 9. Jag ser så lite på film så jag tyckte det var svårt den här veckan!

  SvaraRadera
 10. Roligt, du hade annorlunda val än de flesta. Läste Gatsby och gillade den men har inte sett någon av filmerna än. Tänkte inte alls på Astrid Lindgren. Där finns mycket fint.

  SvaraRadera
 11. Love Story har jag bara läst - vilken bok! Gjorde jätteintryck på mig. Flyga drake har jag sett och läst - himla bra den med.

  SvaraRadera
 12. Jag har inget större intresse av att se en film som är baserad på en bok om jag har läst den. Den enda jag kommer ihåg att jag sett är Forsters A room with a view och hade jag inte läst boken innan hade jag nog inte begripit så mycket av handlingen.
  Flyga drake tyckte jag var mycket sorglig och obehaglig. Boken, alltså.
  Ingrid

  SvaraRadera
 13. Jag visste inte att Vi på Saltkråkan började sitt liv som tv-serie. Då har jag lärt mig något nytt :)

  SvaraRadera
 14. Sent omsider kommer jag att tänka på härliga "Slumdog Millionaire" - den var film innan den blev bok, tror jag! Boken har som underrubrik "The Shooting Script" och det stärker min teori. Rekommenderas!

  SvaraRadera
 15. Flyga drake - har jag varken läst eller sett, bra att jag har den kvar!
  Ofta blir jag besviken på filmen eftersom jag i tanken gjort en film när jag läst boken (jag har förstått att alla inte läser böcker så) men när jag som ung läste En clowns åsikter, av Heinrich Böll, en gång på tyska och två gånger på svenska - den absolut bästa bok jag dittills hade läst (gjorde ett examensarbete på tyska om den) kom den strax efteråt som film, med Hanna Schygulla i en av rollerna (min favvo) och det var som om de gjort filmen på min egen lästa film. Den såg jag två gånger och njöt.
  Jag har då och då försökt få tag i den och se den igen, men den verkar vara uppslukad av jorden.

  Jag är nog den enda som inte sett eller löst Dr.Z...(törs inte ens pröva att stava ur minnet)

  SvaraRadera
 16. Jag har läst alla som du nämner, men det är bara Astrid Lindgren-filmerna och Sunes sommar som jag också sett. Men jag har faktiskt filmen Den store Gatsby i filmhyllan så den skall ses framöver.

  SvaraRadera
 17. Jag visste inte att Flyga drake hade filmatiserats. Jag älskade boken och skulle gärna se filmen.

  SvaraRadera
 18. Flyga drake står här och väntar, den måste jag verkligen läsa nu. Den store Gatsby började jag se, men somnade... Kanske skall ge den en ny chans. Håller helt med dig om filmatiseringarna av Astrid Lindgrens berättelser som är helt otroligt bra. Jag älskade dem som barn och jag älskar dem lika mycket, eller mer, nu som vuxen. När jag själv fick barn köpte vi alla filmerna, så dem har jag sett många, många gånger. Vissa av hennes böcker har jag läst, och vissa var väldigt bra skrivna.Men hur bra böckerna än är, så gillar jag filmerna bättre. Skådespelarna är fantastiska och mysfaktorn är enormt stor.

  SvaraRadera