fredag, juni 24, 2016

JK Rowling och Brexit

Vi vaknade till en midsommarhelg när Europa står inför en helt ny framtid. Britterna har sagt sitt, Storbritannien ska lämna EU. Kampanjen har varit stenhård, innefattat ett politikermord (visserligen begånget av en förvirrad människa men ändå) och envis smutskastning. Många "kändisar" har engagerat sig, på båda sidor.

En röst för att stanna kvar i den så kallade gemenskapen tillhör JK Rowling, Harry Potters världsberömda "mamma". Hon påpekar att Brexit-företrädarna beskrivit EU som ett monster  och lägger till att hon, om någon, vet hur ett sådant ser ut.

-Våra politiker har berättat fulare historier än några andra jag kan dra mig till minnes, skriver hon, som sett "monster" i båda kampanjerna, samvetslösa figurer som gör sig skyldiga till vidrigheter utan att vanligt folk har en chans mot dem.
-De enda som njuter av den här folkomröstningen är de som hoppas komma ut på andra sidan med mer personlig makt.

Rowling menar att engelsmännen inte insett värdet av EU-medlemskapet, fördelarna det medför. På valdagen handlade det om att rösta på den part vars story låter bäst, välja bort det monster som verkar farligast.
Och slutet på historien får vi skriva själva, avslutar hon.

Ett slut som tog sin början i morse när 52 procent av britterna röstade nej till Europa medan 48 procent ville stanna kvar.
JK Rowling har i en tweet kommenterat resultatet: "Nu kommer Skottland att jobba för sin självständighet. Två unioner splittras av Cameron. Det hade inte behövt hända."
Läs hela JK Rowlings text om Brexit/Bremain här!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. vi anglofiler är lite ledsna för det där med EU...

  SvaraRadera
 2. Det behöver man nog inte vara anglofil för att vara.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om att det är en sorgens dag. Intressant att se om skottarna blir självständiga efter detta. Trodde in i det sista att britterna skulle bestämma sig för att vara kvar i EU.
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. de mörka krafterna är starka

  SvaraRadera
 5. SD verkar vara nöjdast i Sverige....

  SvaraRadera