onsdag, juli 05, 2017

Lappat och klart

Det var en gång en födelsedagstårta ... Födelsedagsbarnet, som fyllde sex, har gjort en teckning av tårtan som hennes mormor Musikanta publicerat på sin blogg. Och för att göra bilden tydlig har flickan skrivit vad som finns i olika lager. Där står:
GREDE
HOKLADSÅS
JURBUBSÅS

De ingredienserna måste man ju älska! Barn stavar som de tycker att orden låter, vad kan vara mer naturligt? Man kan bara vara tacksam att de vill skriva, uttrycka sig, använda språket!

Mina ungar skrev en period flitigt meddelanden på post-it-lappar. Ibland sattes de upp på ytterdörren. Då fick pappa meddelande om vad som väntade till middag. En annan gång stod det "tack för maten mamma" på kylskåpet. Eller så påpekades det att jag glömt något ...

Många av de där lapparna har jag sparat, de sitter på insidan av en skåpdörr och jag blir varm i hjärtat varje gång jag ser dem. Allra bäst är nog den som Dottern en gång lämnade och som ser ut så här:

Förstår du direkt? Jag läste men begrep inte. Vad stod det? Vad menade hon?

Svaret på gåtan kom när jag läste högt, något jag lärt av Edna O´Brien. I en av hennes böcker som jag läste på engelska förekom ordet "eejit" flitigt och jag hade inte en aning om vad det var. Ordböckerna gav ingen hjälp. Först när jag sa det högt förstod jag: det var så "idiot" lät när folk pratade!

På min fina lapp står det alltså "Du gamla du fria du smällfeta ko som lever på chips och cocacola" ... Hur citatet kom till henne har jag inte en aning om, men ordet "cokackla" älskar jag om än inte lika mycket som jag älskar den som skrev det.

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Så underbart att Clarissa kunde bli en inspiration till ännu ett trevligt inlägg på din blogg. Jag ska vidarebefordra tipset med skåpdörren till Mirren, där är ju sådana här meddelanden inte i vägen. Jag begrep meddetsamma vad det stod på din lapp - trodde först att det var choklad som avsågs men det är ju solklart att det är Coca-cola som avses när du säger det!
  Är det inte helt förunderligt att barn kan skriva ord innan de någonsin har sett det i skrift? Och att man kommer på sätt att skriva de svåra stavningarna som "choklad" t.ex. Jag har kvar ett brev till min mamma innan jag började skolan som började "här är kokt med snö." Helt klart vad som menades med det.
  Roligt att du länkade till min blogg!!!
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. När min systerdotter lärt sig att skriva skickade vi lite brev till varandra. Hennes brev bestod oftast bara av ett svar på sista frågan jag skrivit i mitt (exempelvis Nej våran snö har nästan inte försvunnit)och allt hopskrivet som en enda lång menig. Så klart att sådana skatter sparas.

  SvaraRadera
 3. Hur skoj som helst! Jag trodde det skulle vara chips och chokladkaka. .)

  I nostalgilådan i magasineringen i Sverige ligger det ett papper där sonen ritat ett stort rött hjärta till Alla Hjärtans, han var väl i 6-årsåldern han med. Och så hade han skrivit "Till mamma och ".
  - Men jag då? sa mannen min.
  - Oj då! Ja glömde ...

  Jisses vad mannen min skrattade! Hade sonen glömt mig hade jag INTE skrattat.

  SvaraRadera
 4. bra gjort av en sexårig!

  SvaraRadera