måndag, juni 25, 2018

Speltokig – eller bara korkad?

Det är alldeles för enkelt att fastna. Jag gillar spel!
På den tiden man gick på krogen på helgerna gick jag gärna till roulettebordet. Men jag fick inte förlora mer än 50 kronor, sedan var det dags att lägga av. Det funkade.

Många år senare ramlade jag över det första elektroniska fickspelet. Knappandet visste inga gränser. Jag och killen jag jobbade med tävlade varje ledig stund. Vi slog varandras poäng, vi trumpetade ut våra triumfer, vi uppförde oss knappast som vuxna.

När en stationär pc fanns på plats hemma för första gången upptäckte vi något som hette "Tiles and Tribulations". Livsfarligt! Man blev sittande, långt in på nätterna, trots att morgnarna var tidiga med ungar som skulle till skolan och jobbet väntade.

De är värst, de här spelvarianterna när man bara tävlar mot sig själv. I andra spel som Word Feud och Cross Boss är man beroende av en med/motspelare, och det blir välbehövliga pauser. Solospelen är annorlunda. Läget man hamnar i beskrivs enklast som "bara en gång till, jag kan bättrre, nu blir det rekord ...". Det blir det ju långt ifrån varje gång. Och ändå ...

"Candy Crush" blev en farsot som gjorde sina svenska upphovspersoner stenrika på nolltid. Visst spelade jag! Det gjorde "alla" andra också, på bussen, på t-banan, i kassakön. Men jag gav mig själv högsta vuxenpoäng när jag bet ihop och avinstallerade appen.

Fast nu är det dags igen. Ramlade över "Woody Puzzle". Spelade intensivt. Tog bort det. Men la in det igen. Personligt rekord för närvarande 4081 poäng. Det går att slå.

Bara en gång till, jag kan bättre, nu blir det rekord ... innan jag tar mig samman och lägger också detta spel i den elektroniska soptunnan. Och får nya poäng, av vuxentyp.
Ska jag kallas spelgalen? Tokig? Eller bara korkad?

Sanna står för temat i Gems Weekly Photo Challenge.

Copyright Klimakteriehäxan

25 kommentarer:

 1. Spel på mobilen är lite för avancerat för mig. Har fortfarande inte fattat riktigt hur man bär sig åt med Candy Crush. Däremot blir det 6 patienser varje dag och ett par
  omgångar Mahjong. Utmärkt temainlägg!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var glad att du inte fastnat i träsket, Ingrid! :-D

   Radera
 2. Fastnar också med sådana där spel. Just nu är det Hay Day och Cooking Craze. Själv känner jag mig ganska korkad faktiskt. Egentligen tid till ingen nytta. Så jag ska avinstallera dem. Ska bara spela en gång till först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det: bara en gång till ... :-D
   Blundar nu när du ger mig två okända spelnamn ....

   Radera
 3. Jag tror jag har missat något, har ingen som helst erfarenhet av spelande varken på dator eller i mobilen. Men jag har varit på kasino i Macau!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du klarar dig absolut jättebra utan!

   Radera
 4. Svar
  1. och min mobil fyller väl tio år snart... ärvt av sonen ❤️ spelfritt i min lilla iPad också.

   Radera
  2. lärt barnbarnen spela schack

   Radera
 5. Jag är raka motsatsen till dig, spel varför då? Det finns ju tusen andra saker att lägga tid på än att sitta och hänga över mobilen. Men det är tur att vi är olika! Ha en fin måndagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag vet ju också att det finns tusen andra saker - det är väl det som gör att jag retar mig på min egen vurm!

   Radera
 6. Hahaha! Här är vi helt annorlunda, då jag i stort sett aldrig spelat spel. Jo, kortspel när jag var 15 kanske. Inga dataspel alls, då jag snabbt insåg att jag var totalt värdelös.
  Men du, om du har kul och det ju inte ens kostar nåt är det väl bara att fortsätta och ha roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo iofs - men lite korkat är det, helt improduktivt ... fast rätt roligt ...

   Radera
  2. En stunds förströelse kan behövas ibland och kostar det inte pengar så gör det väl inte så mycket. Mahjong, som Musikanta nämner skall visst vara trevligt, men kräver väl motspelare. Har själv aldrig kommit mig för att pröva spel på datorn eller mobilen.

   Radera
 7. Heisann, spilte en del brettspill og kort før, nå er det aldri. Godt jeg ikke er spillavhengig.... Flott bidrag til ukas utfordring ;:OD)

  SvaraRadera
 8. Vilken festlig tolkning! Och jag gillar också spel. Kan än idag ibland spela roulett om jag reser över till Åland/Finland men det är alltid 100 kr som gäller. I mobilen har jag länge hållit på med ett frågespel "Quizkampen" som är roligt och man lär sig en hel del. Man spelar mot motståndare. Lite onödiga kunskaper kanske, men de är inte tunga att bära.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Haha...ja, det är lätt att fastna i elektroniska spel. De får avnjutas med måtta. :-)

  SvaraRadera
 10. Alltså jag insåg på en gång att Word Feud ska jag hålla mig borta ifrån! Jag skrulle torska direkt och då menar jag inte att jag skulle förlora utan förlora mig i det!

  WordPuzzle ...? Vågar jag ens kolla vad det är?

  Candy Crush! Ojojoj! När jag gick över från Android till Windows var det i samma veva som vi flyttade till Spanien. Min gamla Android fick följa med som spelenhet eftersom det inte fanns för Windows-telefoner då.

  Nu är det AlphaBetty jag spelar en runda varje kväll innan lampan släcks, efter att jag har klarat av dagens DuoLingo.

  SvaraRadera
 11. Haha! Tycker inte att ditt spelberoende verkar vara så farligt! Lite spänning i tillvaron vill vi alla ha på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 12. Jag förstår så väl vad du pratar om därför spelar jag aldrig. Jag kan också lätt fastna i något så simpelt som Harpan :-). Det är inte underligt att en del ungdomar spelar mer än vad som kanske är bra för deras fysiska hälsa.

  SvaraRadera
 13. Jag är inte spelare alls istället ... tycker inte ens det är kul :) Eller det vet jag ju inte har aldrig provat. Brukar spela Fia med knuff, plockepinn och tre i rad med barnbarnen - där går min spelgräns :)

  SvaraRadera
 14. Alla har vi våra laster! Är inte dina värre än så att du spelar utan att satsa pengar, då är det väl bara att fortsätta så länge det är kul! Ordspel är roligast tycker jag, och så har jag fastnat i Mahjong-träsket...

  SvaraRadera
 15. Godt tolka.
  Ser ovanfor at det er delte meiningar om spel på mobilen/paden.
  Eg spelar Word Feud og lika det, men det kan vere lett å bli hekta på spel.
  God helg.

  SvaraRadera
 16. Okej så länge det inte gäller pengar tycker jag

  SvaraRadera