torsdag, maj 02, 2024

Bekväm bekännelse

Mia i bokhörnan ställer en riktig samvetsfråga i dag, som veckans helgfrågaVad får dig att köpa en bok? (Jag menar man kan låna på bibblan istället, men varför äga)

Tror att det sannaste svaret för min del är att det handlar om  bekvämlighet. Ser en bok, tänker att den vill jag läsa, den finns till extrapris eller allra helst i pocketupplaga, eller varför inte på loppis. Då blir det affär.

Naturligtvis kan man låna på biblioteket och det gör jag relativt ofta, men då måste jag ta mig dit. Får finna mig i att köa dessutom. Visst, jag kan beställa på nätet och få ett sms när det blivit min tur, men likväl måste jag ge mig dit och dessutom får jag ett datum när den ska vara läst (vilket iofs kan vara bra men ändå).

Böckerna jag köper och behåller är numera ganska få. Men de jag får av författare jag känner står kvar i hyllan. Och några som jag köpt tänker jag att jag kanske kanske ska ta mig tid att läsa om, dock väldigt oklart när ...

Mitt senaste bokköp är Olle Lönnaeus "En enda sanning" på CD, i uppläsning av Christian Fex. Tycker författaren är underskattad! Kostade 20 kronor på Röda Korsets välgörenhetsbutik Kupan och blir ett bra sällskap på kommande bilresor. Hamnar sedan hos någon välgörenhetsbutik igen (behåller ytterst sällan CD-böcker) och kan bli ett nytt fynd för någon annan, innan CD-formatet definitivt är dött.

Så här års kan man välja: fokus på bok eller fokus på sippor?  Ni ser vad jag valde.
Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. man kan ladda ner böcker även med bibliotekskortet, gratis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet men jag föredrar papper.

      Radera
    2. även hörböcker finns låna

      Radera
  2. flesta böcker på biblioteket kan man förnya hemma tre gånger, dvs 9 veckors lästid

    SvaraRadera
    Svar
    1. (sms från biblioteket slut, mejl billigare)

      Radera
  3. Ett hem utan böcker är inget hem tycker jag. Trots att jag sällan läsa om böcker och utrustar "mitt" entré-bibliotek med böcker regelbundet vill jag gärna ha "bokväggar". Utan bokhyllor skulle det eka i lägenheten.
    Att låna på bibblan är inget för mig. Lider inte av bacillskräck, men bara tanken på att en sjuk person hållit i boken och/eller odefinierbara fläckar visas på sidorna får mig att köpa nya böcker hos Akademibikhandeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker att mota bort den där hotbilden ... tror att biblioteken har rätt bra koll på att böcker inte är jättekladdiga men det finns självklart ingen garanti.

      Radera
  4. LillaSyster7:53 em

    Gillar också att äga mina böcker, men sedan jag fick en läsplatta så lånar jag mycket böcker fr biblioteket. Var stor motståndare till läsplattan först- ville som du hålla i en pappersbok. Men jag har tänkt om - så smidig och lätt att ha med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det superpraktiskt med platta på resor exvis - fast jag har nu knappt rest alls på länge ... Undrar dock om det är inbillning när jag får för mig att jag minns lästa e-böcker sämre än pappers- och hörä?

      Radera
  5. Olle Lönnæus gillar jag. sonen är inte så dum heller. visst minns en pappersböckerna bäst. tycker inte om när jag vet att det står en kö och stampar efter den bok jag just läser. har börjat lyssna alltmer. testar just nu Storytel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte kommit till sonen - än. Periodvis trivs jag jättebra med hörböcker, har testat både Storytel och BookBeats, märker ingen skillnad på vare sig utbud eller service.

      Radera
  6. Det är fint med bokhyllor fyllda med böcker i hemmet.

    SvaraRadera
  7. Jag lyssna på en del men några vill jag äga.

    SvaraRadera
  8. Lönnaeus kan skriva bra, även artiklar. Själv försöker jag göra mig av med böcker. Finns second hand-hylla på biblioteket dit jag ställer en ca 4 böcker i taget vid besök. Stålsätter mig att inte plocka åt mig något därifrån. :D

    SvaraRadera