tisdag, maj 07, 2024

I förvirrad nummerordning

När man väljer att peka ut denna veckas tisdagstrio så som Ugglan vill ha den är det inte alldeles enkelt att komma fram till svaret. Uppgiften hon delar ut är att berätta vilken bok som är nummer 3, 14 och 23 i valfri bokhylla. Nu tvingas åtminstone jag avslöja att det råder stor brist på ordning och reda i de där hyllorna, trots mina allra bästa ambitioner ... Hur ska jag räkna? Ska böcker som ligger ovanpå, på tvärsen så att säga, förbises? Eller ska jag börja med dem? Räknar ändå, om än i en lätt förvirrad nummerordning.

Bara att bestämma sig, och jag börjar i hyllan i mitt sovrum där jag lagrat alla olästa böcker (de är många!). Som oläst nr 3 hittar jag Isabel Allende "Landet i mitt hjärta" (Mi país inventado). Varför i hela fridens namn har jag inte läst den? Blir svaret skyldig. 

I den minst sorterade hyllan, där på mystiska vägar (läs genom Maken) i princip vad som helst kan hamna står som nummer 14 Kerstin Ekmans "Grand final i skojarbranschen". Varför den inte står tillsammans med resten av hennes romaner kan jag inte lista ut. Jag har i alla fall läst den, minns den som underhållande men inte un-put-downable, som engelsmännen så fyndigt formulerar det.

Går till sist till den största bokhyllan, den som förvisso börjar med A som i Adams. Väljer att hoppa över allt som ligger inklämt på tvären, räknar bara de som fått ståplats och hamnar på en 70-tals hit: Lisa Althers "Andra flickor" (Kinflicks) får nummer 23. Minns handlingen väldigt suddigt, men tror att jag när det begav sig gillade den skarpt. Den ser i alla fall rätt sliten ut. En bok för unga kvinnor, tror jag, så kanske är det inte omläsningsläge för den (heller) ... Så vitt jag vet har jag inte läst någon annan av Althers böcker, hon har ändå skrivit en hyfsat lång rad. Kanske borde jag leta upp henne igen?

Copyright Klimakteriehäxan 

26 kommentarer:

  1. Det var för längesedan vi delade bokhyllor, maken får hålla sig i en annan våning... och det var länge sedan jag hade alfabetisk ordning. Men jag hittar! Bang finns i min bokhylla (inte makens). Jag har plockat fram en Isabel Allende som jag ska läsa, inte så många av Ekman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hittar sisådär, men den alfabetiska ordningen, den har spruckit. Vi blandar våra böcker, läsa ofta samma.

      Radera
  2. Roligt ämne för en blogg - måste testa och se vad jag hittar. Fast gubben och jag har samma bokhyllor förutom en som innehåller rent tekniska böcker, men den tänker jag inte titta i...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä faktaböckerna går bort, åtminstone om man inte blir tvungen ... Du hittade en originell bok som jag kom på att jag också läst, hu som man glömmer!

      Radera
  3. aha, du tolkade valfri bokhylla så! det gjorde inte jag. Kinflicks har jag i min hylla också. Ekmans bok kom jag inte igenom. samlar annars på hennes böcker. Allende har jag inte läst på länge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså Kerstin Ekman - hon är inte alltid så lättillgänglig tycker jag, fast jag vet att det är en "feltyckning" ... Allende ska jag ta tag i.

      Radera
  4. Grand final i skojarbranschen tyckte även jag var underhållande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ändå inte kanonbra tyckte jag ...

      Radera
  5. Grand final i skojarbranschen tyckte inte heller jag var den bästa som Kerstin Ekman har skrivit. Lisa Alther har jag aldrig läst något av. Henne borde man kanske undersöka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alther var (är?) nog en sån författare som den unga kvinnorörelsen omfamnade på 70-talet. Hon har fått många fina recensioner.

      Radera
  6. Kul att se vad andra har i sina hyllor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och lite kan man visst överraska sig själv också ...

      Radera
  7. LillaSyster5:06 em

    Jag var ju tvungen att gå till en utav mina bokhyllor och kolla läget.....3,14 &23 alla böckerna hade samma författare Mons Kallentoft....Ha en bra kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj! Jag gjorde slut med Kallentoft, tyckte han blev för våldsam och otäck - men man bprde kanske ge honom en ny chans?

      Radera
  8. Det blir ändå rätt roliga och udda blandningar idag. Kul att se dina böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vi har en gemensam oläst som ger åtminstone mig lite dåligt samvete ...

      Radera
  9. Kerstin Ekman gillar jag.

    SvaraRadera
  10. Känner inte igen någon av böckerna, men din blid kunde ha tagits hos mig. Har dock ingen bokhylla i sovrummet (än), min står istället i hallen;-)
    Sedan frågar jag mig varför man egentligen behåller gamla böcker, ofta pockets som har bleknats och dessutom är totalt förlegade. Med andra ord måste risken att man läser de igen vara minimal - eller;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant. Men det är ändå svårt att göra sig av med böcker.

      Radera
  11. Anonym8:53 em

    Isabel Allende "Landet i mitt hjärta" blir jag nyfiken på! Maria Bokologen

    SvaraRadera
  12. Vilken rolig blandning. Har inte läst någon av dina men känner igen Ekmans bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tror det handlar om väldigt olika berättelser.

      Radera
  13. Den enda jag har läst är Grand final i skojarbranschen, men jag verkar inte alls komma överens med Kerstin Ekmans böcker.

    SvaraRadera
  14. Spännande att få en liten glimt in i dina bokhyllor! Kerstin Ekman gillar jag!

    SvaraRadera