söndag, juli 17, 2005

Civil olydnad i Årstaviken

Jag har begått ett brott.
Det var ljuvligt, ja, alldeles underbart.
Civil olydnad är verkligen något att glädjas åt, i alla fall i just den här formen.
Jag har nämligen badat i Årstaviken. Det är FÖRBJUDET, det har jag hört i radion. Samtidigt som man berättar hur förbjudet det är intervjuas glada sommarfirare, som njuter av värmen och sedan svalkar sig i vikens vatten.

Ingenstans lyckas jag höra vad straffet för detta brott är. Möjligen består straffet i att den som inte nöjer sig med att simma i sjön utan dessutom väljer att svälja delar av den kan tänkas bli lätt illamående. Tydligen är det så att kemisterna konstaterat förekomsten av bakterier i vattnet. Tror jag det.
Visa mig den pool som inte är invaderad av alla sorters kiss- och bajs- och plåster-rester!
Mina dopp i Årstaviken har pågått i över femton år, tror jag. Aldrig har jag blivit sjuk.
Abborrarna som nosar på mina fötter ser också friska ut.

Inte sällan stannar en flanerare till på strandpromenaden och frågar storögt:
-GÅR det att bada här?
Vad svarar man på en sådan fråga? Det måste ju vara uppenbart att det går, eftersom jag ligger där och simmar, alldeles levande. Med tiden har jag formulerat ett standardsvar:
-Javisst, men jag rekommenderar att man håller igen munnen, för dricksvatten är det inte. Annars är jag övertygad om att här är renare än i Eriksdalsbadets barnbassäng!

En och annan har jag väl därmed lurat in på brottets väg, men det tror jag människan i fråga tjänat på. Hon har sluppit ta en fullsatt buss, svettas under färden och sedan tränga sig fram till en strand där det redan är fullsatt av badbyxor fulla av testosteron och komplexframkallande bikinisar. Det brukar heta att det dallrar av sex i luften i lättklädda tider, men om sanningen ska fram är det väl en hel del annat som dallrar också… Hur som helst:
Här vid denna flik av Mälaren är det bara att kliva i, fast man får förstås kolla var man sätter fötterna. Ja, och så ska man se upp med svanen, som är bofast i närheten. Den kan kännas hotande om den kommer för nära – och jag vet vem av oss två som vinner simtävlingen om det blir bråttom.

Nu finns dock en reell risk kvar: det kan bli alginvasion även i Årstaviken, det har hänt förr.
Då avstår till och med jag från ett dopp.
Det är ju ändå förbjudet.

Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar