söndag, augusti 12, 2007

Ett stopp på Höga Kusten

Den har stått där i tio år, den ”nya” bron över Ångermanälven, som tog över huvuddelen av den trafik på E 4 som tidigare passerat Sandöbron.
Först nu har jag åkt över älven på den nya leden, hisnat av höjden över vattenytan, imponerats av pylonerna, tjusats av vyn.
Och dessutom unnat mig lyxen att sova en natt på hotellet vid brons norra fäste.

Maken och jag fick en egen liten uteplats med utsikt över bro och vatten. När solen gick ner blev det fantastiskt vackert.


Om ni skulle få lust att göra som vi, stanna till just där, så kan jag faktiskt rekommendera det. Helgpris 750 kronor för ett dubbelrum, då ingår frukost och kvällstidning. Mineralvattenflaskor och en liten chipspåse hälsar välkommen, och gratis är det också att slå sig ner i en massagefåtölj som skänker härlig knådning. Bubbelpool och bastu finns dessutom, liksom lekplats för barnen, obligatorisk souvenirförsäljning i ett hus bredvid, och ett par promenadslingor för den som vill bättra på aptiten.

Ännu mer prisvärt är kanske att ta ett helgpaket, fast det upptäckte inte vi förrän det var för sent. Då kostar det 595 kronor per person och man får en tvårätters middag i restaurangen.
Vi åt där ändå, en utmärkt köttbit (184 kr) med utsikten som extra krydda. Dock är det på sin plats att varna för ställets paradefterrätt: Creme brulée med lakritssmak (69 kr). Lika god som varmrätten var, lika tråkig var desserten, som serverades kall – den ska vara ljummen. På ytan väntar man sig ett knäckigt bränt sockerlager, men här var det florstunt och smakade inget, och själva grundkrämen kändes smetig och var tråkigt gråfärgad av lakritsen. Aprikos i halloncoulis (sås) bredvid var i och för sig gott men det räckte inte.

Och när vi så checkade ut, efter en promenad på en stig på berget, där skogshallonen bara drällde i buskarna och ljungen blommade för fullt, upptäckte vi att den riktigt smarte ringer när man bara har någon kilometer kvar att köra. Det verkar nämligen finnas ”sista-minuten-pris” också.
Fast då får man väl vara beredd att övernatta någon annanstans, hotellet har 28 rum och kan naturligtvis tänkas vara fullt.

Om å andra sidan priset inte spelar någon roll och du råkar ha pengar över kan du också köpa konst på hotellet. Inramad litografi av Bengt Lindström – tre olika finns – kostar 8000 kronor. För lite lägre summor erbjuds andra, mindre kända konstnärers verk, de flesta med motiv från Höga Kusten.
Fast allra vackrast är det där området sett med egna ögon, det får målarna ursäkta.
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Det är riktigt vackert där vid brofästet! Stannade där en stund för några veckor sedan.

  SvaraRadera
 2. Anonym9:25 em

  Inga sentimentala känslor alls kring "gamla" bron och dess fäste...???

  SvaraRadera
 3. Anonym10:05 em

  Meeeen... då kunde du ju stannat till hos mig en stund på vägen förbi... för ni kom väl efter E4 antar jag...

  SvaraRadera
 4. Anonym11:20 fm

  Åh, så underbart det låter. Som en frid-i-själen utflykt med vackra vyer! Synd att det ligger så långt hemifrån.

  SvaraRadera
 5. Hej alla!
  Nej, Birgitta, inte blev jag så värst sentimental. Många år har gått sedan jag var i trakten senast. Nu körde vi förstås också gamla bron och gick runt på själva Sandön, men där var inte mycket som var sig likt!
  Och Nina: inte visste jag väl var du bor... det hade ju varit lite speciellt att knacka på!
  Kära Kulsprutan, visst är det en bit att åka men när man inte är tvungen och inte gör det särskilt ofta är det bara trevligt!

  SvaraRadera