söndag, februari 22, 2009

Modigare mode - och modebilder

Sämsta sortens väder har vi bjudits på idag. Slaskig snö har lagt sig tungt över allt och alla. För all del rätt snyggt, men det är ett julkort som kommer två månader för sent.
Så i detta innesittarklimat slog jag till och blev lite kulturell i stället. Och styrde kosan mot Nordiska museet.

Där pågår två utställningar som handlar om mode, fast på olika sätt. Dels kan man se svenskt modefoto (bilden ovan) från sextio år, med bilder av bland andra Carl Johan Rönn, Georg Oddner, Hans Hammarskiöld och Kerstin Bernhard. Nästan alla fotografierna är fantastiskt vackra, några ler man igenkännande åt, andra – som värsta getingmidjan – suckar man lite över …

Att modefotografering är en stor nisch förstår man om inte annat när man får veta, att vi svenskar handlade kläder för ungefär 71 miljarder kronor under förra året. Vi köper inte mindre än 2 miljoner par jeans på ett år. Och vi konsumerar i genomsnitt 25 kilo textilier per person. Häftiga siffror, eller hur?

Ett par våningar högre upp i huset finns Fair Fashion?, om återvinning och ekomode, och det är här siffrorna finns. Inte visste jag att bomullsplantor slukar sådana enorma mängder med vatten! Men bortsett från några tankeväckande påståenden av den typen är skyltdockorna det man minns bäst.

Jag har alltid varit svag för jeanskläder av olika sorter. Här finns en klänning, rena drömmen, med vid kjol och tight, baraxlad överdel, som är helt ljuvlig – sydd av bitar av jeans i alla upptänkliga blå toner. Livet består av inte mindre än fyra lager jeanslinningar! Ja ni ser själva på min bild!

Hattarna är också alldeles underbara, fast kanske inte så bärbara … Poängen är i alla fall, att trots alla påbud och trendsignaler behöver inte allt vara nyproducerat. Det nya kan med fördel kombineras med äldre årgångar, fast kanske på nytt sätt. Och slutintrycket kan bli både personligt, kul och snyggt. En sorts modigare mode, faktiskt.

Redesignad klänning sydd av jeans. Design Maria Nordström.........................................................................................

En registreringsskylt från en bil kan bli en handväska, som perfekt matchar en outfit av nytt och gammalt i lagom blandning!

Utställningen Modebilder finns att se fram till och med 13 april.
Fair fashion? blir kvar över hela sommaren, stängs den 23 augusti.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Anonym8:03 em

  Ibland inser man att det är långt till Huvudstaden, där så mycket intressant pågår...

  Utställningen du har tittat på verkar himla spännande. Jag klickade upp bilden på jeansklänningen för att kunna se lite mer detaljerat hur den är sydd.
  Verkligen läckert och tänk vad slank kvinnokroppen som skulle kunna bära det plagget måste vara. Suck suck.
  Men, som sagt, det verkar vara en trevlig utställning.

  SvaraRadera
 2. Måste absolut besöka den där utställningen. Speciellt handväskan och rosahundhatten föll mig i smaken. Ska jag kanske ta med dem hem? Om jag filmar stölden är det väl ok???

  SvaraRadera
 3. Jag har sparat en massa gamla jeans... för jag har sett en del roliga jeansåtervinningsidéer - men när ska jag få tid att sitta vid maskinen? Det får bli på Åldris...

  SvaraRadera
 4. Nu blev jag sugen på att gå på Nordiska. I morse knatade vi runt knuten där och gick promenad i Galärparken och sen vidare ut på Djurgården.
  Snön vräkte ner på tvären och visst är det julkortslikt.

  Klickade också upp jeansklänningen - urläcker!!!

  SvaraRadera
 5. Anonym11:38 fm

  Läckert, konstruktivt och intressant - härliga bilder och informativ blogg.
  Man kanske skulle bege sig till Sthlm några dagar...

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Fräckt av jeans, jag såg isländskt mode, Steinunn Sigurðardóttir, så snyggt, synd att jag är lite för kort..

  SvaraRadera