torsdag, april 23, 2009

Till högläsningens lov

I morgon har den svensk premiär, filmen som bygger på Bernhard Schlinks fantastiska roman "Högläsaren" (Der Hochleser) från 1995.
Det är en fascinerande kärlekshistoria mellan en 15-årig pojke och en tjugo år äldre kvinna. De möts i hemlighet, de badar, de älskar. Och så läser han högt för henne.

Boken är en av de där som är svåra att lägga ifrån sig. Och som alltid när en bok man gillar kommer åter förvandlad till biofilm blir jag tveksam: törs jag verkligen gå och se den? Blir jag inte bara besviken? Gör Kate Winslet och Ralph Fiennes den spännande relationen rättvisa, jag vet ju hur jag tycker att det ska vara?

Den här gången finns det ett problem till. Jag härsknar helt enkelt på att filmbolaget lanserar den som "The Reader". Varför i all världen då, när historien är väl etablerad med en enkel och bra och rättvisande svensk titel? Utbredd hjärndöd på marknadsföringsavdelningen? Må vara att man ibland går bet på att hitta på en bra titel på svenska, eller att filmer blivit så etablerade att "alla" redan har fått den engelska titeln inpräntad i sig. Men så är det verkligen inte den här gången.

Fast visst borde en film om passion blandad med böcker haft premiär redan i dag, på världsbokdagen.
För vad passar bättre än lite extra reklam för högläsning. Visst, hörböckerna är på frammarsch. De kan ju förkorta vilken bilresa som helst, hålla en sällskap en sömnlös natt eller i solstolen.

Aldrig kan man nog uppskatta en högläsningsstund i verkliga livet. Än har jag inte träffat en enda unge som inte stillnar och lyssnar, även om det ibland kan handla om att hitta "rätt" bok. Och de där stunderna blir en rikedom för livet. Att läsa högt för varandra i en grupp vuxna kan också bli härligt. Det finns all anledning stt sjunga högläsningens lov, inte bara på världsbokdagen!

Copyright Klimakteriehäxan

Mer om filmen och Kate Winslet i DN-artikel här.
Enligt SvD är det en bra film - men, skriver recensenten, det är bättre ju mindre man vet i förväg ... så jag vet inte hur jag ska göra ... jag kan ju historien ...

1 kommentar:

  1. Anonym8:32 em

    Kate Winslet är nog sevärd. Jag ska i a f satsa på den.

    SvaraRadera