söndag, juni 20, 2010

Ett träd för de snyftnödiga

De allra flesta näsdukarna ligger redan på marken, som vore de fullsnutna och hopkramade av gråtande människors händer. För egentligen är blomningstiden över för näsduksträdet.

Men några vita stora stödblad flaxar fortfarande för sommarvinden – stödblad, därför att själva blomman bara är ett par cm lång och knappt skulle märkas om det inte vore för "näsdukens" skull. Och vad kunde väl vara ett mer passande träd än detta, en dag när alla vi snyftnödiga försöker skärpa till oss och hålla tillbaka fulbölandet? (se posten nedan!)

Näsduksträdet står i Eriksdalslundens koloniområde på Södermalm i Stockholm och är en raritet, som blommar först efter tjugo års uppväxttid. Arten har sina rötter ända borta i Kina och trädet kan bli riktigt rejält stort med tiden.

Vill du se hur trädet ser ut när också blommorna syns? Klicka här – min bild från i fjol är tagen tidigare under blomningssäsongen!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. Vad fint! Jag har bara sett dem på bild aldrig i verkligheten. Det där trädet är värt en resa till stadens södra del helt klart. Men jag kanske ska vänta till nästa år om det nu har börjat blomma över?
    Jag kan ju åka dit nu och lokalisera det förstås. Är det lätt att hitta det?

    SvaraRadera
  2. Inte alls svårt att hitta - men du ska nog faktiskt vänta till nästa år, för nu är det nästan slut på näsdukarna!

    SvaraRadera