söndag, april 17, 2011

När mannen slipper slipsen

Kulturministern har visat upp sitt intresse för återvinning. (Tror jag i alla fall ...) Hon har gjort det genom att ha sytt upp en klänning av makens avlagda slipsar.
Så nu har förre moderatledaren och nyss avsatte SJ-ordföranden Ulf Adelsohn också satt sina spår i modevärlden.

Om hustru Lena (Adelsohn Liljeroth) knåpat ihop skapelsen själv är okänt. Dessutom bör väl för skams skull påpekas att idén inte är unik och alltså inte heller hennes från början. Vilket inte hindrar att någon kan inspireras att göra en arkeologisk utgrävning i garderoben där husets herre förvarar sina prydnader. En ung kvinna jag känner gick exempelvis på studentkalasen när hennes vita mössa var sprillans ny i en härlig kjol, sydd av slipsar som hennes pappa tröttnat på för länge sedan.

Mitt tips är att den som befriar mannen i fråga från ett 40-tal (så många gick åt till kulturministerns plagg) "strypsnaror" dessutom möts av ren och skär tacksamhet. Så när mannen slipper slipsen kan kvinnan ståta med en ytterst personlig modekreation - "a win-win-situation" skulle man säga i företagarkretsar.

Eller så reagerar han annorlunda - många skulle säga "som en tjej som gillar att shoppa" - då går han till närmsta slipsbutik för att se ut några nya accessoarer att knyta runt halsen. Och om utbudet presenteras som på bilden nedan kan man gott förstå om det känns lockande, inte sant?

Copyright Klimakteriehäxan

Bilden på klänningen kommer från SVT. Om du klickar här kan du både läsa mer text och se inslaget på Play!

10 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Även om idén inte är hennes, så har jag aldrig sett idén genomförd. Kul, tycker jag. Men inte särskilt vackert.

  Jag skulle mycket hellre sy en av de regnbågsfärgade på nedersta bilden, med risk för att få en "komma-ut-ur-garderoben"-stämpel. Fast... är det inte just kommit ut ur garderoben som Lena har gjort med Ulfs slipsar?

  SvaraRadera
 3. Det enda roliga i slipsväg jag gjort, var när en chef skulle sluta, en som alltid hade slips. Han fick en av oss var, den fulaste vi kunde leta fram ur fädernas skåp...

  SvaraRadera
 4. Jag har haft dille på slipsar länge, de kan vara som små konstverk, och i yngre år köpte jag på mig massor med slipsar på second hand. Sen kom jag på den lysande idén att sy en kjol av dem, så det började jag också med. Men eftersom jag inte är tillräckligt duktigt på att sy fick skapelsen aldrig bli presenterad för världen. Den låg på en hylla i femton år och till slut åkte den i soptunnan. Men jag har haft en rad andra visioner om slipsplagg sen dess: slipsar som rolig detalj på ett enfärgat plagg, väst av slipsar, utställda byxor med benen delvis ersatta av slipsar ...

  Det var jättekul att få se den här klänningen och jag önskar att jag vore så duktig vid symaskinen.

  SvaraRadera
 5. Prästen Thylle, han med Psalmtoppen, lät sy upp västar av slipsar och jag har för mig att de sen såldes på välgörenhetsauktioner.

  SvaraRadera
 6. Jag har dessutom sett roliga väskor av slipsar!

  SvaraRadera
 7. Jag gillar idén med återvinning. Själv har jag funderat på att göra något av makens gamla slipsar jag med....väska eller nåt. Det finns ganska mycket slipsar här. Min syster gjorde en mycket vacker kudde av gamla slipsar en gång minns jag.

  Det är ofta väldigt fint tyg och kvalité i dem.

  SvaraRadera
 8. Ja, ni ser. Det är ju synd om slipsen att den ska vara utsatt för såna begränsningar -- det måste ligga massor av designmöda bakom var och en av dem också och så är det bara en liiiten bit som syns. Och ett eventuellt häftigt mönster blir tillknycklat av knuten.

  Jag får ta tag i min skaparlusta och säga åt den på skarpen tror jag -- kan nääästan inte skylla på småbarnsåren längre, bara allmän letargi och indolens. Men som sagt: tack för denna inspiration, både i bloggposten och här i båset!

  SvaraRadera
 9. Visst är det fräckt, var på väg till loppis, men nu vet jag inte...

  SvaraRadera
 10. Har man många slipsar finns ju så gott som oändliga möjligheter att kombinera färger och mönster ... klart det vore kul att pröva!

  SvaraRadera