tisdag, februari 28, 2012

Du blir dum av sammanträden!

Äntligen har jag fått vetenskapligt bevis för något jag har vetat i evigheter: sammanträden är ett elände. Så gott som undantagslöst är de för långa och känslan när man äntligen får lyfta rumpan från stolen är ständigt den samma: trött. Man är genomtrött, mycket tröttare än efter värsta fysiska ansträngningen. Slut i huvudet. Och det gäller oavsett tid på dygnet, oavsett ämnet – ja, även om man i princip är jätteintresserad är hjärnan utmattad. Du har blivit dummare.

Vi har helt enkelt för många möten i våra (yrkes)liv. Den IQ vi vaknar med krymper under sammanträdets gång. Och allra värst är detta fenomen för kvinnor. Så tanken med ideliga gruppövningar, arbetsmöten och diskussionsträffar är helt förfelad. Det är ett forskarlag som nu kommit fram till detta (ja, än en gång har vetenskapen slagit in en öppen dörr, men i det här fallet känns det synnerligen välkommet …)

Hur har man då gått till väga? Jo en försöksgrupp bestående av högt begåvade akademiker har gått igenom ett IQ-test, var och en för sig. Sedan har personerna fått ingå i olika grupperingar och undan för undan utsatts för nya intelligenstest. Utan undantag har IQ-talet sjunkit, mest för dem som bedömt sina egna insatser i relation till de övriga gruppmedlemmarna – de har helt enkelt känt sig dummare alldeles av sig själva.

”Man kan skämta om hur ett sammanträde kan få en att känna sig som hjärndöd, men våra resultat visar att de där mötena också kan få folk att agera som en hjärndöd” säger den som lett försöken vid enheten för datoriserad psykiatri (min översättning av The Computational Psychiatry Unit)  vid Virginia Tech Carilion Research Institute.

Slutsatsen av dessa vetenskapliga rön är att det är långt bättre att låta folk jobba i sin egen takt, vid sitt eget skrivbord, än att späcka deras schema med möten, hur kreativa ”rubriker” man än sätter på dem.
Jajamensan. Avskaffa sammanträdeshysterin, prata med varandra vid behov, men tvinga inte folk att sitta en evighet i ett syrefattigt rum för att lyssna till tragglande mötesledare. För att inte tala om alla dessa overhead-bilder eller power points, som sprider hjärndöd snabbare än en kaskadkräkning får omgivningen att må illa. De har enligt samma vetenskapsmän också en klar negativ effekt.

Precis så är det. Och även om vi nu visste detta sedan länge så känns det väl åtminstone lite skönt att ha forskarstöd för aversionen mot sammanträden? Jag tycker i alla fall det!
Vill du fördjupa dig i undersökningen, som jag naturligtvis beskrivit ytterst summariskt här, kan du klicka dig till en initierad artikel i ämnet här.  
Och hänvisa till den nästa gång du avböjer ett möte för att i stället åstadkomma något intelligent.

Copyright Klimakteriehäxan
som sattes på spåret av en artikel i Financial Times. Undersökningen avhandlas också här.

8 kommentarer:

 1. Då får man väl vara glad om man somnar på ett sammanträde? De kan ju vara så erbarmligt tröttande. Men en tröst är att man sparar litet IQ på kuppen.

  Intressant!

  Karin

  SvaraRadera
 2. Förberedda sammanträden är inte ett elände.. men om majoriteten sitter där oförberedda och filar naglarna, så är de det...

  SvaraRadera
 3. Om ett sammanträde är förberett eller inte påverkar väl inte huruvida människor i en grupp jämför sig med varandra och ifrågasätter sin kunskap vilket leder till att de presterar sämre.

  Ett förberett sammanträde fungerar bättre än ett oförberett sammanträde men samma problem som i forskargruppen finns ju även på förberedda möten m.m.

  SvaraRadera
 4. Anonym2:11 em

  Hur är det med stressnivån f t ? Time for a holiday perhaps.

  En tillrättavisning: QuInnors IQ är alltid på topp - sammanträden eller inte. Jag fastställer härmed.

  Och glöm för fasen inte att fria till äktenskap idag om det är det du vill. Tillfälligheten att göra det för oss QuInnor lär dröja 4 år till enl kalendern och gamla seder.

  Kulsprutan - som redan fått två nej på sina frierier, men som inte ger sig :o)

  SvaraRadera
 5. Anonym2:17 em

  P.S. Ovanstående kommentar är skriven 29/2 på skottåret.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Pettas - fast den som sover sprider en ryslig irritation bland de vakna ...
  Hannele - skillnad, ja kanske, men marginell. Vi är för mötesfixerade!
  Sophie - instämmer helt och fullt.
  Kulsprutan - njaeej - det vore väl bra om så vore fallet, men se dig om och du upptäcker att din tes inte håller! Betydelsen av dagens datum hade jag absolut inte glömt. Vilket du ser spår av ovan. Tänk att du också popped the Q!!!

  SvaraRadera
 7. nej, svenska exporterar sin goda mötesteknik exempelvis till Frankrike, som är alltför hierarkiskt, alla håller på med sitt... Då händer inget, alla trampar på samma ställe.

  Virginias möteskultur går inte att applicera rakt av på svenskt...

  SvaraRadera
 8. Anonym12:21 em

  Jag fick till slut tre nej - alla var gifta och ingen var muselman eller mormon. Och den sorten skulle jag inte vilja vara gift med i alla fall.

  Den som ändå hade haft Dustin Hoffmans tel nummer :o)

  Kulsprutan

  SvaraRadera