fredag, februari 24, 2012

Namn som smittar

Det finns några årskullar svenska kvinnor över vilka det vilar en lätt kunglig glans. De är födda på 30- och 40-talen. Och i den allmänna känsla av välvilja som alla nyblivna föräldrar känner har dessa döttrar begåvats med namn som uppfattades som ”fina”, namn som skulle kunna ge barnen en skjuts framåt i livet per automatik. Flickorna döptes till Margareta, Birgitta och Christina.

Det var de så kallade Haga-sessorna som stod modell för drömbilden av det ursvenska flickebarnet: blonda, blåögda, lockiga, med spring i lagom knubbiga ben, stadiga fötter i vita strumpor och sandaler, i kombination med fräscha sommarklänningar.
Den första sessan född 1934, den yngsta 1943. Visst, det fanns en fjärde också, Desirée, men där gick uppenbarligen gränsen den gången. Ganska få förärades just den prinsessans namn – det klingade kanske konstigt i röda stugor med vita knutar, medan det funkade på ett slott?

Idag har antalet med den tidens prinsessnamn minskat, rimligen medelst det som brukar kallas ”naturlig avgång”, men det finns fortfarande drygt 25 000 Margaretor, något fler Kristinor och över 40 000 Birgittor. Bara 102 svarar dock om någon ropar på Desirée.
Hur har det då gått med nästa prinsessgeneration, den som består av en Victoria och en Madeleine? Nej, de kommer inte upp i sina fastrars trendsättarpotential, långt därifrån. Ungefär 12 000 svenskor heter Madeleine, drygt 6000 har Victoria som tilltalsnamn.

Nu är den stora frågan om vi står inför en Estelle-boom. Är detta ännu ett namn som smittar? Estelle betyder stjärna, det kan naturligtvis låta lockande för många med högtflygande planer för sin avkomma. Men faktum är att i Sverige finns det bara 600 Estelle hittills.
Återstår att se om prinsesseffekten slår till igen. Fast Estelle har då att slåss emot lätt stavade och enkelt uttalade namn som i mitt tycke alla vinner över Estelle: Alice, Maja, Elsa, Julia och Linnea – 2011 års mest populära flicknamn i Sverige.

Copyright Klimakteriehäxan

Källa SCB (obs att siffrorna jag citerar endast anger antalet personer som har det aktuella namnet som tilltalsnamn, siffran blir mycket högre om alla som har ett "kungligt" förnamn som andranam räknas in).
Mer om kungliga namn finns att läsa här och här och här och här. Det pågår till och med en debatt i ämnet - läs här! Och här! 

4 kommentarer:

 1. Anonym6:30 em

  Men det är väl skönt att inte ungen skulle heta Sibylla ändå ...?

  SvaraRadera
 2. jo, så är det, men jag ska inte ha fler barn.. med det namnet (Herman L tyckte det skulle passa en nattklubbsdrottning :)

  SvaraRadera
 3. Anonym12:42 em

  Jag tror samt hoppas att både Dolly och Kulla-Gulla slår ut Estelle. Namnmässigt.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Lustigt nog tänkte jag smink när jag hörde namnet. Fast sen kom jag på att det är ingen Estelle utan Estee (Lauder). Andra kopplar till chips - Estrella. Och Herman L till nattklubbsliv - han har väl rullat en och annan hatt i sina dar, han med ...

  SvaraRadera