måndag, maj 28, 2012

Ska vi ta en kopp kaffe?

Dags för en kaffetår? Påtår, tretår, dagens fjärde kopp? Då är du kanske en av den som kan räkna med ett längre liv!

Det finns gott om ”kaffekärringar” i Sverige. Faktum är att vi är tvåa i världen när det gäller kaffekonsumtion, med i snitt 3,2 koppar om dagen. Bara finländarna slår oss, med 3,5 som sin dagsranson. Trea och fyra på listan är Norge och Danmark, så man kan lugnt påstå att det är ställt utom alla tvivel att nordbor är kaffets bästa vänner. Och storkonsumenterna ligger i åldersgruppen 45+.

Vad är då sambandet mellan kaffedrickande och livslängd? Jo, ren och skär vetenskap. Man har studerat drygt 400 000 äldre (50+) kaffedrickare i USA och kunnat konstatera en tio procent lägre dödlighet (ja på väg mot de slutgiltiga hundra procenten alltså) än bland dem som inte utvecklat sitt koffeinbehov.

Och inte nog med det: det förefaller också som om effekten ökar ju mer kaffe man drar i sig. ”Ju mer desto bättre”-principen gäller åtminstone upp till 4-5 koppar om dagen. För dem som bara tog en slurk då och då, kanske inte ens dagligen, såg man ingen påverkan på livslängden.

Kaffe innehåller över tusen olika beståndsdelar som kan påverka vår hälsa, och alla effekter är förstås inte kartlagda. Men en sak är forskarna nu helt säkra på: man skyndar inte på sitt frånfälle genom att dricka kaffe. Utan snarare tvärtom, alltså.

Sedan har jag en högst personlig reflektion som inte alls speglas i New England Journal of Medicine. Vad talar man om för koppar? Farmors mockamodell i blommigt, sprött porslin? Rustik, handgjord keramik utan öra? En hederlig Gustafsberg-variant formgiven av Stig Lindberg? En normalstor fikamugg ur mitt eget köksskåp? Eller en kopp i elefantstorlek, med plats för diverse tillskott av mjölk i olika stadier av förtjockning?

Nu tror jag att jag ska gå och ta mig en fika. Fast dosen 4-5 koppar får jag svårt att klara. Om jag inte håller mig till farmors rara blåblommiga mockamodell, förstås.
Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

 1. Äntligen en last som man kan skryta med:) Kram

  SvaraRadera
 2. bosse314:46 em

  Det är skönt när vetenskapen lyckats konstatera vad vi kaffedrickare alltid haft klart för oss. Vi vet ju att kaffet ger en bättre dag, och dessutom kan vi tydligen räkna med flera.

  SvaraRadera
 3. Ja det är bara att glädja sig - och ta en tår till!

  SvaraRadera
 4. Där var ju massa muggar....

  SvaraRadera