onsdag, oktober 16, 2013

En bra start på dagen ...

Ibland, rätt så ofta faktiskt, är det både skönt och trevligt att bo några nätter på hotell. En av de absolut största fördelarna är frukostbuffén, som nu för tiden i regel ingår i rumspriset. Det gäller att gå upp i tid så att man hinner kolla vad som bjuds och smaka på både det ena och det andra. 

Vissa saker ger stjärnor i min privata frukostranking: äggröran, till exempel. Den ska vara varm, den ska vara luftigt pösig, och den ska vara gjord på riktiga ägg. Halvfabrikat avslöjar sig självt. Baconskivorna måste vara krispiga, apelsinjuicen nypressad (det är den så gott som aldrig).  På lyxigare ställen är det härligt med en liten omelett som stelnar i pannan medan man väntar. Och så är det frukten, som ska vara färsk, mogen och helst också vacker ... Framför allt så ska det finnas färsk ananas!

Men kronan på verket är croissanten. En fet, frasig, fräsch frestelse som blir den perfekta avrundningen på en redan alltför kaloririk start på dagen.
Första gången jag fick en sån här färsk, ja rent av ljummen, ljuvligt doftande smördegsgiffel var i Paris. I min franska skolbok hade bakverket beskrivits. Äntligen fick jag prova – och den smalt ju i munnen!

Sedan dess har jag förvisso ransonerat mina croissanter, men unnar mig fortfarande lyxen någon hotellmorgon. Mot alla odds och alla kunskaper om näringslära ger det en bra start på dagen ... för åtminstone själen mår bra av den där skapelsen! De cirka 150 kilokalorierna som en normalstor giffel (50 gram) innehåller är det lugnast att glömma.

Väl hemma igen lyser croissanten med sin frånvaro. Inte är maten så tjusigt framdukad heller. Som tur är är det ändå alltid skönt att komma tillbaka till vardagen, rågbrödet, någon portion havregrynsgröt (med äpple!) och ett och annat kokt ägg. Fast när jag hamnar på hotell igen tar jag gärna ett återfall.
Bjud dig på en croissant du också!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. Naturligtvis ska man unna sig lite lyx nu och då, för hur skulle vi annars veta vad som är det? En croissant sitter aldrig fel när man har möjlighet att frossa lite.

  SvaraRadera
 2. Anonym3:10 em

  Bo på hotell kan vara underbart. Men det ska vara med room service. Att dela frukostbuffé och köa med andra personer som start på dagen? Jag ryser.


  Kulsprutan

  SvaraRadera
 3. Älskar hotellfrukostar med äggröra och knaperstekt bacon!
  Däremot har jag svårt att äta något så sött på morgonen, men en färsk sån där croissant kan man väl inte låta bli!?

  SvaraRadera
 4. Till skillnad från Kulsprutan gillar jag att titta och välja och plocka... Men hemma äter jag alltid frukost ensam. Maken och jag äter bara frukost ihop om vi har nattgäster eller är bortresta.

  SvaraRadera
 5. En föredel med sån rejäl frukost är att man kan hoppa över lunchen.

  SvaraRadera
 6. Äsch.. Svårträffade tangenter i paddan. Men nu blev jag hungrig....

  SvaraRadera
 7. Älskar frukostbufféer! Går upp tidigt och sitter däe gärna en timme. Scrambled eggs är en av favoriterna, vad kan man annars använda om inte ägg? Croissanten hoppar jag över (?)

  Har du testat färsk ananas med punchgrädde!!

  SvaraRadera
 8. P.S.
  Du vet väl att man kan äta fin hotellfrukost utan att bo där? Veckans tips!

  SvaraRadera
 9. Pettas - vi är helt överens!
  Susjos - croissanten är ju inte söt förrän du öser sylt eller marmelad på den!
  Bloggblad - visst är det trevligt att provsmaka på både det ena o det andra?!
  Hannele - vi vill inte veta vad halvfabrikatsäggröran innehåller. Och visst har jag ätit hotellfrukost som betalande gäst, trevligt!

  SvaraRadera
 10. Håller med dig om tjusningen av hotellfrukostar :)

  SvaraRadera
 11. Croiassant åt jag första gången en mycket tidig morgon på Gare du Nord i Paris, nyss inkommen norrifrån en tågluffarsommar på tidigt 1970-tal. Minns hur underbart det smakade och att vi sedan gick längs Champs Elysée och såg tricoloren hänga under triumfbågen.

  Vid mina besök i Italien blir det nästan alltid croissant till förmiddagskaffet på baren. Fast i Italien säger man "brioch" och får välja mellan en mängd varianter med sylter, choklad, nutella, vanilj. För egen del blir det en "liscio".

  Till helgen är det dags igen. :)

  SvaraRadera