fredag, april 24, 2015

En fräsch 100-åring

Fredag och dags för en Bokbloggsjerka:
Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera! 

För 15 år sedan jobbade jag med en gratistidning som hette Stockholm News. Den blev synnerligen kortlivad, kom bara ut i några månader (minns du den?), men i tidningen startade jag ett initiativ i precis den andan.

Spalten hette BokOmbudsmannen och förkortades BokO, och där handlade det uteslutande om de där böckerna som kom ut för (olika) länge sedan men som åtminstone jag ansåg förtjänade att dammas av.


Läsarna ombads komma in med egna tips och det kom faktiskt en hel del mail med förslag.
Nu har jag sedan länge förberett för en blogg som heter BokO men som jag inte haft tid att ägna mig åt. Tanken är i alla fall att komma loss igen, med samma sorts innehåll.
Kanske blir det inte så många 100-åringar på listan, men ändå är det gott om gamla godingar!

Om jag rannsakar mitt eget minne efter något med riktigt många år på nacken kommer jag att tänka på en bok som just fyllt 100: Edgar Rice Burroghs ”Tarzan of the Apes”. Och när jag läste ursprungs-Tarzan var det faktiskt jättekul! Den fick inte mindre än 25 uppföljare i bokform, plus film- och tv-varianter och tecknade serier. En tvättäkta succé med andra ord.

Bland svenska författare hamnar Selma Lagerlöf väldigt högt. Alldeles för få har läst hennes memoarer. Finns i pocket, i tre delar (Mårbacka, Ett barns memoarer, Dagbok). Rekommenderas! "Kejsarn av Portugallien" har ni förstås redan läst. Den gavs ut 1914 precis som Tarzan. Memoarerna kom dock senare, men jag tar med dem ändå!

Copyright Klimakteriehäxan 

17 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt inte läst Tarzan, men många filmer har det blivit :)

  SvaraRadera
 2. Anonym2:06 em

  Har inte heller läst Tarzan, men sett ett antal varianter på film.

  SvaraRadera
 3. Kejsaren av Portugallien är nog den enda av skolans obligatoriska klassiker som jag senare i livet har läst om alldeles frivilligt och med stor behållning. Den är väldigt fin! Jag var inte lika förtjust i dagböckerna, men det är klart att det är intressant läsning, en helt annan värld trots att det inte är så väldigt länge sedan.

  SvaraRadera
 4. Inte heller jag har läst Tarzan, men film har jag sett. :)

  SvaraRadera
 5. Har inte läst Tarzan. Min pappa sade i vilket fall som helst att Johnny Weissmuller var den riktige Tarzan :)
  Kejsaren av Portugallien är en riktig höjdare! Så gripande. Jag har faktiskt varit vid hans grav på Östra Ämterviks kyrkogård, där även Selma Lagerlöf vilar.

  SvaraRadera
 6. Tarzan läste jag som barn, den kanske man skulle återknyta bekantskapen med.

  SvaraRadera
 7. Jag kommer ihåg hur spännande det var att läsa Tarzan! Läste nog hela serien när jag var ung/barn

  SvaraRadera
 8. Har aldrig läst någon bok om Tarzan, bara sett honom på film och läst serier.

  SvaraRadera
 9. Ursprungstarzan, så roligt! Nu blev jag nyfiken.

  SvaraRadera
 10. Tarzan i bokform låter svagt bekant så jag tror faktiskt att jag kan ha läst något sådan bok. Gissningsvis någon bok som pappa hade som barn i så fall.

  SvaraRadera
 11. Tänkt att Tarzan är så gammal!

  SvaraRadera
 12. Selma Lagerlöfs memoarer skulle jag verkligen vilja läsa. Det får nog bli sommarläsning i år. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset om Selma Lagerlöfs memoarer! om jag skrivit på min blogg läste jag om lla i en följd för några år sedan, en läsupplevelse.:)

  SvaraRadera
 14. kolja6:12 em

  Redeeming Qualities (https://redeemingqualities.wordpress.com/) är en blogg som bara handlar om gamla fickböcker. Dit hittade jag genom em (http://bastmattan.blogspot.se/), som ofta skriver om gamla böcker. I dag citerar hon Charlotte Brontë och R. L. Stevenson.

  SvaraRadera
 15. Anonym1:54 em

  Bröderna Grimms sagor skrämmer och underhåller än idag. Dom är nog antika = 100 år.

  Lenas syster

  SvaraRadera
 16. Helt sant, Lenas syster! Och du påminde mig dessutom om Baron Münchhausen. Borde väl också ha 100 år på nacken.

  SvaraRadera