söndag, april 12, 2015

Femtio år senare ...

-Nu blir ni nog miljonärer, utbrast grannen när skogsavverkningens resultat lagts på hög.
Och nog är det en rejäl bunt timmer, alltid. Hur stor den är ser man med hjälp av människan i förgrunden. Ja, titta noga, hon ser liten ut men är ungefär 175 cm lång!

Fast det blir inte mycket pengar när allt jobbet är betalt. Faktum är att jag ängsligt frågade mannen som höll i det hela om det var alldeles säkert att vi inte skulle bli skyldiga några tusen på kuppen. Det blir vi inte, tack och lov, men en sorts ny rikedom har vi fått: ljus och rymd!

Ängsmark som när jag var barn här i Barndomslandet var kornas bete och utgjorde ett öppet landskap blev så småningom en mörk och tät granvägg, nästan lite hotfull eftersom den hela tiden kröp närmare och närmare fönstren, dolde himlen och ofta inte ville släppa fram solstrålarna alls.

Förvandligen har skett på ungefär femtio år. Dottern kollräknade årsringarna på några av de kraftigaste stockarna ...
Nu har vi tagit kommandot över landskapet igen. Och kommer älg, rådjur, björn eller varg har vi chans att se dem, redan på håll! För att inte tala om solen!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym2:17 em

  Så mysigt. Ljust, rent och barndomslandets minnen kanske t o m känns närmare nu.
  Synd att ni inte blir miljonärer på kuppen :)

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. jag såg en jättemaskin här som på en ½ dag sågade, tog bort grenar och la i hög en liten skog:
  http://hannelesparadis.blogspot.se/2014/12/fort-det-gick.html

  SvaraRadera
 3. Det var nog den största vedtrave jag har sett. Jag trodde att man fick många miljoner för en sådan. Men det är förstås dyrt med alla maskiner och folk som ska sköta dem. Ljus och rymd kan heller inte värdesättas!
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Öppna landskap, sjöng ju Lundell en gång. Och det är inte så dumt, den okuvliga naturen tar snabbt tillbaka kultiverad mark.

  SvaraRadera
 5. Gustavsson9:32 fm

  Det var länge sen vår dotter var så liten!

  SvaraRadera