fredag, april 29, 2016

Böcker på hemmaplan

Hur definierar man egentligen begreppet "hemma"? Är det där jag bor, tillfälligt eller sedan länge, eller är det där jag av födsel och ohejdad vana har mina rötter? Själv har jag den märkliga egenskapen att jag applicerar hem-etiketten på simplaste hotellrum så snart jag checkat in. Men bor gör jag ju sedan länge i kungliga huvudstaden. Fast hemma är också Barndomslandet.

Funderingen kring den där definitionen utlöstes av veckans uppmaning i bloggstafetten Bokbloggsjerkan:
Tipsa om en bok (eller flera) som utspelar sig i dina hemtrakter!
Att börja fundera kring eventuell Stockholmiana i hyllan, eller att peka på någon av de oändligt många deckare och romaner som genom århundraden utspelat sig här, lockar mig inte, även om jag hyser den största respekt för herrar som Strindberg, Fogelström och Söderberg och sentida skribenter som exempelvis Lena Kallenberg.

Alltså vänder jag blicken mot Värmland. Och vad hittar jag där? Jo, en lokal superklassiker: "Klockorna ringer över Värmeln". Den skrevs 1953 av en i övrigt för mig okänd Per Westerlund och kallas "folklivsskildring". Varenda familj i trakten köpte den, oavsett hur lässugna medlemmarna var. Det var i alla fall lokal historia som utspelade sig på en plats man väl kände till, vid Värmelns strand.

Klockring-ningen sätts igång för att kyrkan i Värmskog börjat brinna. Klangen ljuder över sjön och dramatiken är stor ... men när jag nu ska leta upp boken för att friska upp minnet är den naturligtvis borta. Utlånad? Den är inte lätt att få tag i så här drygt 60 år efter utgivningen, en lokalpatriotisk klenod. Så som lästips är nog detta helt värdelöst, är jag rädd. Ren kuriosa, alltså ...

Men "Hemtrakter" av Lars Lerin är ändå av betydligt senare datum, en av många böcker han fyllt med sina fantastiska bilder och text som dock är lite svårtydd, eftersom det är hans handstil.
Våra hemtrakter är förstås inte exakt desamma, men likheterna är stora och få skildrar landsbygd som Lerin.

Och Majgull Axelssons "Moderspassion" utspelar sig i trakten runt Arvika, som jag förvisso också kallat "hemma" i tio år.
Andra litterära hemtrakter hittar du vägen till via Annika som är värd för Bokbloggsjerkan!

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna du nämner. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. pratade om Löwensköldska ringen igår (är trilogin filmad?)

  SvaraRadera
 3. (jo, Charlotte Löwensköld 1930 och 1979. Sigge Stark kommer också från trakterna)

  SvaraRadera
 4. Har inte läst någon av de här böckerna.

  SvaraRadera
 5. Inte läst någon av dina tips men är sugen på Lars Lerin. Tror den skulle passa fint som samläsning med kära sambon =)

  SvaraRadera
 6. Jag hade också lite problem med definitionen av "hemtrakter" :) Skönt att se att det inte bara är jag. Sambon blir alltid lite fundersam när jag kallar Göteborgstrakten för hemma, där har jag inte bott på snart tjugo år...

  SvaraRadera
 7. Förvisso finns det massor med författare som kommer från Värmland - men det betyder ju inte att deras historier utspelar sig i mina hemtrakter, förstås ...

  SvaraRadera
 8. Jag är likadant. Tre minuter efter att jag satt ner min resväska på ett hotellrum så är hotellet "hem" för mig XD

  SvaraRadera
 9. Värmland var hem för mig i sju år :)

  SvaraRadera
 10. Inte läst någon av dessa böcker - tack för tips! :)

  SvaraRadera
 11. Moderspassion står i min hylla och väntar. Trots att jag verkligen älskat några av hennes böcker har jag inte kommit igång med den boken.

  SvaraRadera
 12. En hel hög med böcker jag inte kände till :)

  SvaraRadera
 13. Har inte läst någon av dina boktips.

  SvaraRadera
 14. Lars Lerin är alltid lika underbar!

  SvaraRadera
 15. Jag har bara bott på två ställen så det var inte så svårt för mig. Majgull Axelssons Moderspassion har jag tänkt läsa

  SvaraRadera
 16. Verkligen inte lätt det där med vad som är hemtrakter! Kul med lite värmlandstips!

  SvaraRadera
 17. Hemtrakter kan vara så mycket. Jag tänker mig att det är en plats man på något sätt känner eller känt sig sig hemma, antingen nu eller förr.

  SvaraRadera