fredag, april 08, 2016

Spänningsläsning

Vid första anblicken kan denna veckas fråga i Bokbloggsjerkan verka enkel att besvara. Men så börjar man fundera ... Det här är uppgiften:
Berätta om en bok (eller flera) som du tycker är riktigt spännande!
Och jag känner att det duger inte att bara hugga en deckare i högen, även om deckare per definition ska vara spännande att läsa.

Letar i minnet och kommer plötsligt på boken som fick mig att en gång upptäcka Joseph Wambaugh, Los Angeles-polisen som sadlade om och blev författare efter några år i LAPD. Jag fick låna den av min amerikanske granne med en varm rekommendation, och jag blev inte besviken.

Boken handlar om en verklig händelse som satt spår i kriminalhistorien. Två civilklädda poliser kidnappas när de fastnat i en trafikstockning, den ene av dem mördas. Det är det enda mordet i hela boken och klaras av inledningsvis. Sedan lyckas Wambaugh med mästerstycket att göra fortsättningen jättespännande ändå.

Nu hittar jag ingen svensk titel på "The Onion Field" när jag letar, men historien om mordet på lökfältet finns definitivt översatt. Boken kom 1973, och sedan dess har Wambaugh skrivit hur mycket som helst, att bli polis igen har aldrig kommit på tal. Ett antal av hans böcker, bland annat denna, har blivit film också.

Kan inte låta bli att peka på en annan bok som lyckas bli spännande, fast man knappast väntar sig det. "Ers Majestäts olycklige Kurt" av Lena Ebervall och Per E Samuelsson berättar historien om Haijby-affären, kanske den största skandalen i Sverige på 1900-talet. Kungliga förgreningar, krigets skugga, berömda smygbögar ... och Kurts för trånga frackbyxor som den uppoffrande hustrun tvättar och stryker inför besöken hos landets statschef Gustav V ...

Det är en lektion i sentida historia, den bygger på ofantligt researcharbete, den är rolig och sorglig på en gång. Samt spännande. Tror att jag gett bort den minst fem gånger i present och rekommenderat den väldigt många fler. Så nu upprepar jag mig!

Mina två valda titlar kan ju också ge en hint om att de riktigt spännande berättelserna, de utspelar sig i verkligheten ...
För fler tips om spännande läsning klickar du dig förstås vidare till Annika och jerkan.

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Wambaugh, nytt nsmn för mej - men han är ju inte britt ;)

  SvaraRadera
 2. Nä inte ett skvatt! :-D
  Du kanske kan ge honom en chans ändå? "The Blue Knight" är en annan av hans höjdare.

  SvaraRadera
 3. För det mesta så överträffar ju verkligheten dikten ;)

  SvaraRadera
 4. Har läst något av Wambaugh för länge sedan, men kan inte komma ihåg titeln på den boken.

  SvaraRadera
 5. Jag blir riktigt nyfiken på båda dessa titlar :)

  SvaraRadera
 6. Nya titlar för mig. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Verkligheten kan överträffa dikten! Kanske också för att de mest skruvade romanintrigerna faktiskt inte är de mest spännande, det blir ofta bara skruvat.

  SvaraRadera
 8. Har varken hört talas om författaren eller boken.

  SvaraRadera
 9. The onion field låter jätteintressant :)

  SvaraRadera
 10. Ers majestäts olycklige Kurt står här i hyllan oläst. Är kanske dags nu då, vet att maken uppskattade den mycket.

  SvaraRadera
 11. Den verkar intressant just för att det också finns många aspekter i den :)

  SvaraRadera
 12. Har inte hört talas om dessa böcker tidigare. Att böcker är baserade på verkligen händelser kan verkligen bidra till spänningen :)

  SvaraRadera
 13. verkligheten överträffar alltid fictionen. och spänning finns det ju av olika slag

  SvaraRadera
 14. Ers Majestäts olycklige Kurt var verkligen en överraskande bok på många sätt. Jag kände inte alls till Haijby-affären innan. Tyckte det var en mycket bra, och oväntat spännande, bok.

  SvaraRadera