onsdag, april 24, 2019

I växthuset

Det pågår en ny folkrörelse omkring mig. Inte en väckelse- men en växthus-.
På 30-årskalas nyligen fick födelsedagsbarnet ett stort och ett litet växthus att pussla ihop på tomten, för egen odling av trevliga grönsaker och blommor.

En väninna fick sitt i 70-årspresent, och sedan dess är det ingen hejd på antalet "hemgjorda" tomater, gurkor och pumpor. Med lite tur får man ett smakprov! Dessutom har hon lyckats klämma in en stol och ett litet bord så det är riktigt ombonat och ett möjligt ställe att koppla av med en bok och en fika, i sällskap av allt det gröna.

Växthus hos ÖoB.
För stadsbor med växthuslängtan har Ikea länge framgångsrikt salufört varianter i miniformat där man åtminstone kan förgro sina plantor, kanske med sikte på balkongen. Folk med stor tomt åker till byggvaruhuset och köper, det kan vara en byggsats eller så skapar man efter eget huvud. Mindre beständiga konstruktioner görs med plastduk i stället för glas. Och när jag väl fått upp ögonen för den här trenden ser jag glashus lite överallt, de flesta väldigt nya.

Går man sedan på Thielska galleriet och ser Jobs-utställningen där har växthuset (övre bilden) fått ännu ett användningsområde: som inramning till konstverk vars motiv hämtats i naturen. Smart!
Själv har jag dock inte anammat idén. Har ingen plats som passar (jag är ju balkongbonde), dessutom krävs passning av växterna. Men som "spaning" betraktat tycker jag att jag lyckats!

Copyright Klimakteriehäxan

11 kommentarer:

 1. När jag fyllde 40 år fick jag växthus! Det fick jag ju tyvärr lämna kvar när vi flyttade och här behövs det inget. Mannen min lovade att om vi flyttar tillbaka så ska jag få ett nytt växthus. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för det! (de gröna ...)

   Radera
 2. min 86-åriga mor på Hisingen har inget växthus på sin lilla balkong, men egna tomater äter hon hela sommaren.

  SvaraRadera
 3. sonen har sån där mini-växthus på altanen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trendig typ, din son!

   Radera
  2. tänk att äta egen färskpotatis fast inte ha egen trädgård!

   Radera
  3. Jag fick ett kok i en kruka på balkongen för några år sen ...

   Radera
 4. Japp, snart finns det ett växthus överallt. Helt okej för folk med gröna fingrar, ett intresse för att påta i jord och viljan att ta hand om det som ska växa till sig i växthusen. Skulle absolut ha plats på vår balkong (är ju både asfalt- och betongbonde), men skulle aldrig orka. Innehåller i växthus är som husdjur, de måste skötas;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä likheten med husdjur är stor, även om växterna inte kräver motion ...

   Radera
 5. Ja det är verkligen en trend! Fast de flesta som jag har sett används inte för odling utan bara som ett mysigt uterum. Kräver mindre passning då!

  SvaraRadera