lördag, april 13, 2019

När människor vill flyga

Han var en sann överraskning i vinter-OS i Calgary 1988. 
Michael Edwards, som snabbt fick smeknamnet "Eddie the Eagle" (Örnen Eddie), hade bestämt sig: han skulle bli backhoppare. Och han lyckades. Vilket ledde till att han fick representera Storbritannien i de olympiska spelen.

Britterna hade inte varit representerade i olympisk backhoppning på 60 år innan Eddie slog till. Egentligen hade han börjat åka alpint, men lyckades inte tillräckligt bra utan bytte gren. Ingen annan engelsman hoppade nämligen backe ... det fanns ingen konkurrens. Han skaffade nya skidor och började träna. 

Hur det gick? Tog han medalj? Gjorde han sensation? Ja, sensation gjorde han, mot alla odds, men inte på grund av sina resultat. Eddie blev faktiskt sist i både 70- och 90-metersbacken. Men han var en medial succé. Alla älskade honom, grabben som ville visa att människan kan flyga. Övriga medlemmar i den brittiska truppen fick stå bredvid och titta på. 

Nog kan man förstå det. För det var en suverän story. Och ikväll har du chansen att följa med från start till mål i det här äventyret. För med start kl 18.50 sänder TV 3 den jättecharmiga långfilmen om honom: "Eddie the Eagle". Riktigt kul, inte bara för den som är road av sport!

Eddie försökte få tävla i tre senare olympiska spel också, både 1992, 1994 och 1998, men då hade kraven skärpts och han kunde inte kvalificera sig. Det var lite genant för etablissemanget att han hade kunnat flyga rakt in i tävlingen på så dåliga meriter ... 

Att filmen bygger på den sanna historien bidrar förstås till min förtjusning. Hade historien varit påhittad vet jag inte om jag hade gillat den! Fast ett sådant mod och en sådan järnvilja måste beundras. Har man som jag sett  och fyllts av fasa inför  stora backen i Lugnet eller Holmenkollen är det ändå lite svårt att fatta att det kan bli en feelgood-story i sån omgivning ... men det går! Kolla ikväll (eller spela in för senare titt) så får du se!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. backhoppning höll varje liten pojke med i Finland, min lillebror var ganska duktig, mindre backhoppningabackar fanns byggda i parker - som dagens skateboardramp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. lika vanliga som skateboardramp

   Radera
  2. Eddie the Eagle levde ett tag i Finland, kanske var det där han fick inspirationen?

   Radera
  3. i Finland behövde han inte leta efter hoppbackar, de fanns överallt.

   Radera
  4. höjdskräck hade han också...

   Radera
 2. Vem minns inte Eddie the Eagle. Denna modiga, excentriska, glasögonprydda kille som erövrade världen. Såg tyvärr inte filmen. Glömde bort den, trots att jag markerat den i tv-tablån... Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte kollat men den kanske finns på nån sorts play???

   Radera
 3. Visst minns jag honom. Var det inte han som höll sina skidor vinklade utåt istället för det stiliga samlade stilen som de andra hopparna hade? Ofrivilligt kanske, men blev han inte på så vis ett slags föregångare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det var svensken Jan Boklöv som lanserade V-stilen - han hoppade riktigt långt, till skillnad från Eddie! Och V-stilen tror jag håller än.

   Radera