tisdag, april 02, 2019

CITAT om böcker och pengar

"Det har genom åren framförts idéer om att de stora förlagen borde betala övergångssummor när de snor de mindre förlagens författare. Piratförlaget hade nog önskat att Bonniers betalat en slant när de lockade över Jo Nesbø, Christoffer Carlsson och Anders Roslund. På samma sätt som Bonniers nu plötsligt kanske hade velat se övergångssummor när Stordalen värvade fyra nyckelpersoner."

-Sölve Dahlgren på Boktugg funderar över författarflytt mellan förlagen. Borde de skötas som i proffsidrottsvärlden? Och det är numera inte konkurrens bara om skribenterna utan också om redaktörer och förläggare. Proffs handlar det om hur som helst.

4 kommentarer:

 1. deckare läser jag sällan, utbudet skulle bli begränsat om bara de stora fanns - de små förlagen ger ut intressanta böcker, Thorén & Lindskog översätter bra tysk litteratur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ändå så att deckare ger massor av inkomster till förlagen. Och visst är det lite intressant att följa kriget om kassakossorna!

   Radera
 2. Annette recenserade Vera häromdagen och var lyrisk. Dem av fem möjliga hos henne.

  Det beror ju på vilket kontrakt man skrivit med sina författare. Å om ett kontrakt löper ut kan man byta till ett nytt förlag om man känner för det. Trodde inte att man kunde byta före kontraktstidens slut. Men om det är möjligt tycker jag absolut att förlaget som tappar en känd författare borde kompenseras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite svårt för den där människohandeln rent generellt, eftersom spelare tycks kunna säljas oavsett vad de själva tycker. Betvivlar starkt att bokbranschen tänker ta efter, vad ön Boktugg skriver. Men en kul tanke värd att vända ett varv i skallen, tyckte jag ändå.

   Radera