tisdag, mars 07, 2006

Värt att veta (?) om vin

Visst är det härligt när man bjuds ett glas champagne och både ser och känner hur de små bubblorna ökar på ens välbehag?
Men inte hade jag en aning om hur många bubblor det faktiskt finns i en flaska.
Inte förrän nu. Nu vet jag.
Det ryms 49 miljoner bubblor i en flaska champagne, troligen ingen större skillnad mellan dyra och mindre dyra sorter.

För den som har riktigt gott om pengar att satsa på champagne kan jag förresten tipsa om att hela champagnemärket Taittinger är till salu, det berättar SvD i dag. Priset tippas hamna i närheten av fem miljarder kronor.
Men tänk så många bubblor man får för pengarna!

Och tänk att det i genomsnitt går åt 600 druvor till en flaska vin! Som enligt traditionen ska förslutas med en äkta kork.
100 000 flaskkorkar lyckades man utvinna ur den hittills största avverkade korkeken. Detta hände sig i Alentejo-regionen i Portugal – korkeken är ett av Medelhavsområdets evigt gröna träd (de andra är oliv, lager och myrten, enligt vad jag lärde mig i skolan för mycket länge sedan). Men numera har eken konkurrens av plast och trä, i alla fall i vinsammanhang.

Till sist ett längdrekord.
Det lyder på 53 meter och 32 centimeter.
Längre än så har ingen champagnekork flugit iväg när en flaska har öppnats – men det är ett rekord som kanske inte är värt så mycket beundran, eftersom en skicklig munskänk inte låter korken smälla utan smyger upp den och tar vara på varenda droppe av det goda innehållet…
Må så vara.

Dessa siffror har jag plockat upp ur marsnumret av SAS flygtidning Scanorama. Men vem som stått för denna grundforskning framgår inte – ingen källanvisning finns.
Det är förstås ofta så med värdelöst vetande.
Men lite kul är det i alla fall.
Eller hur?

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Anonym4:08 em

    Jo det är kul. Läaser din blogg med strösta nöje. Både lätta och lite tyngre inlägg.
    Hälsningar Anne

    SvaraRadera
  2. Tack för de orden - och välkommen åter!

    SvaraRadera