tisdag, september 12, 2006

Ingen tycker om tagetes!

Nyligen bekände jag här i bloggen min starka aversion mot den så otroligt vanligt förekommande tagetesen, eller sammetsblomman. Den finns ju så gott som överallt, år efter år, i varje stads planteringar, i koloniträdgårdarna, i radhusrabatterna, i villaförortens blomstersängar, och nu mot all förmodan och motvilligt också på min egen balkong.

Varför tycker jag inte om tagetes? undrade jag då.
Och nu har jag fått vatten på min kvarn.
Det verkar faktiskt som om ingen tycker om tagetes, hur märkligt det än kan låta.
Bloggblad stämde in och kommenterade: Jag håller med dig! De är liksom stela och döda på nåt sätt.
Snigel konstaterade iskallt att det handlar om en tantblomma man inte vill ha i sin närhet.
Sara Berlekoms omdöme var inte heller nådigt: småtrista, inget jag skulle välja.

De luktar kattpiss också, har du inte tänkt på det? mailade Väninnan Från Utlandet. Och i nästa mail kom påspädning: de drar dessutom gärna på sig små svarta djur - blomloppor? Bort med tagetes helt enkelt!

En annan läsare hörde också av sig i mailen: tagetes är alldeles för lika nejlikor, och sådana skriker begravning lång väg. Inget man vill ha kontakt med i onödan, med andra ord.
En finsk bloggbesökare lät hälsa att hon också tillhör tagetesens ovänner och snabbt tittar åt ett annat håll om blomman sticker upp framför hennes näsa.

Vill citera en till, som inte förstod att jag undrade över huvud taget: Tagetes är fula, punkt slut.
Och ännu fler har stämt in i avståndstagarnas kör, det här var bara några exempel. För all del, jag inser att mitt statistiska underlag inte tål någon hård vetenskaplig granskning - men ändå!

Stackars lilla
tagetes – ingen tycker om dig! Det är den grymma sanningen!
Men jag slår mig i backen på att nästa år står de där igen, lika gula och kattpissluktande som någonsin.
Det är i alla fall något tappert över tagetes, håll med om det. Även om vi inte gillar dem.

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Anonym8:42 em

  Men vad gillar du den här?

  http://www.alltomtradgard.se/forum/user_album_photo.php?id=32011

  Har inga själv - men tänker faktiskt skaffa sådana där vaniljfärgade tagetes nästa år. För de är så bra mot jordnematoder som kan sabba rosorna.... :)

  SvaraRadera
 2. Jo, jag tycker om Tagetes!! De är härdiga , kommer troget och som ovanstående påpekat bra mot nematoder.
  Jag sådde en sort som skulle bli ca 20 cm för att ha i blomlådor tillsammans med Pelargonior, de växte och växte. Till slut, innan lådan välte, var de drygt 80 cm höga. Stackars Pelargonior!! De klämdes ihjäl. Så just den sorten sår jag nog inte fler gånger, i varje fall inte för att ha i lådor. På friland gör de sig nog bättre.
  Tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
 3. nej men vad taskiga ni är mot tagetes! Jag gillar tagetes! :-)

  SvaraRadera
 4. Anonym9:50 em

  En orsak att folk köper tagetes är att man ofta kan få ganska många för liten summa pengar. Det har dock aldrig lockat mig. Jag fick en gång en hel låda till skänks och kunde inte med att slänga dem. Blommor är ju levande varelser och man vill inte ta död på dem när de är friska och livskraftiga! Jag petade ner dem i rabatten i tyst protest. Mina rabatter ska vara blå/vita så tagetes är såååå fel.

  SvaraRadera
 5. Men å så skönt att några tagetes-vänner ändå dykt upp! De behöver uppenbarligen sina försvarare! Det var ju just det där med att få dem gratis som gjorde att jag också fick in dem på balkongen. Man slänger ju inte en blomma (eller en bok) i första taget!
  Men AnnicaB - inte ens den vaniljfärgade får mig att falla...

  SvaraRadera