måndag, september 04, 2006

Spegel, spegel på väggen där

Solen lyser fortfarande långa stunder.
Innan höstvindarna blir riktigt svala och molnen alltför tjocka och regntunga skulle jag vilja föreslå en liten promenad för Stockholms-besökare – eller för all del för stockholmare som normalt inte har vägarna förbi. Det räcker att gå bara ett par hundra meter!

Så här: Ta dig till Hornstull på Södermalm och sedan ner till Hornstulls Strand. Du kommer till det flytande Liljeholmsbadet (på sätt och vis också ett utflyktsmål) och går sedan till vänster längs vattenbrynet. Där är det marknad på helgerna, men jag tycker att du ska gå dit en vanlig vardag, när alla stånden inte skymmer det jag menar är poängen med promenaden

För det som för inte särskilt länge sedan bara var en ful, grå betongvägg, delvis lite färggladare på grund av avancerat klotter, det är nu ett enda långt skimrande, häftigt konstverk. Innanför väggen fanns tidigare någon sorts garage. Där är det ofta full kommers numera, tillsammans med restaurang och fik. Och för att ge allt detta, som går under det gemensamma namnet Street, en mera lockande fasad fick två konstnärer uppdraget att göra något åt saken.

Nu finns här verket Miraculum. Det består av inte mindre än 510 kvadratmeter jättehäftig spegelmosaik. Motivet är blommor som krasse och näckrosor och mer tropiska arter blandat med blad i klara färger och djärva former som gör att man blir lätt till sinnes.
Det är två tjejer som står för denna jättetavla, Backa Carin Ivarsdotter och Monica Larsson. För att få upp alla bitar har de haft hjälp av fem mosaikläggare – det tog ett tag, vet vi som brukar flanera förbi lite då och då.

Bland de saker här i huvudstaden som är värda en liten omväg tycker jag definitivt att Miraculum hör hemma.
Spegel, spegel på väggen där –
den snyggaste väggen är just den här!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Anonym6:34 em

    Tack för kommentaren =) vet EGENTLIGEN att jag kan lita på honom, men pga mitt gammla förhållande får jag ändå en orokänsla i magen =) men det lutar helt klart åt att jag åker - är ju en stor chans =)

    SvaraRadera
  2. När jag kommer till Sthlm har jag oftast nåt ärende och det blir sällan tid över för flanerande. Synd. Jag älskar den stad som var min under mina första två år.

    SvaraRadera