onsdag, oktober 07, 2009

När spänningen stiger

Känner ni hur spänningen stiger? Allt mer för var timme som går! Det är nu som de förhoppningsfulla kontrollerar att telefonen, faktiskt, fungerar. Både den fasta linjen och mobilen. Samt alla andra tänkbara nummer, till fastrar, mostrar och grannar. Dessutom är det bra om klockorna går rätt. För beskedet är ju alltid lika punktligt: klockan 13 en torsdag i oktober slår den gyllene pendylen sina ödesmättade slag.

Och i år ska väl ändå vi som vet att Joyce Carol Oates förr eller senare måste få det där eländiga priset få utbrista i det klassiska ”Äntligen!”.
Såvitt nu inte Mario Vargas Llosa gått om henne på upploppet, förstås.
Ja, jag har ju – som vanligt – Margaret Atwood med i vinnartrion också. De skulle rent av kunna få dela på de tio miljonerna (som ingen av dem verkar behöva ...)

Det blir ett ”äntligen” för alla tre. Om jag bara kunde begripa varför inte Svenska Akademien fattar detta så uppenbara. Nu när de har en ny sekreterare och allt, en som inte bara ägnar sig åt finkultur utan dessutom gillar dataspel.
Men, hemska tanke, Peter Englund kanske sitter nätterna igenom och skjuter med musen på animerade gubbar som förblöder illusoriskt på hans skärm.

I så fall har han ju inte hunnit läsa Atwood eller Vargas Llosa. För korta böcker skriver de inte. OK, då är det fritt fram för Oates, som finns i alla tjocklekar. Hennes lilla roman ”Våld”, till exempel, den läser man snabbt. Och ja, den är i Nobel-prisklass.

Copyright Klimakteriehäxan

Vill du veta vad andra tippar inför morgondagen? Här artikel i SvD. Och här i DN.

2 kommentarer:

  1. Anonym10:25 em

    Och vad ha du emot Tranströmer?

    SvaraRadera
  2. Michael Katsu9:58 fm

    Åh, låt oss hoppas på Atwood! Hon är bäst! Vad gäller Oates så verkar många tro att hon förtjänar priset bara för att hon fått bra odds och det snackas mycket om henne; här trodde jag att det var ett pris för de bästa böckerna och inte för de mesta snackisarna. Nåja, låt oss inte vara missunnsamma, "After the wreck..." var så otroligt bra att jag kommer jubla om hon får det.

    SvaraRadera