torsdag, oktober 29, 2009

Pippi på fåglar 9

Inte för att jag begriper hur det har gått till, men den här bleka lilla plastankan har överlevt ända sedan jag var riktigt liten. Jag är inte ens säker på att den är gjord av plast!

Vi hade inget badrum, utan jag badade i zinkbalja på köksgolvet - samma balja som vi i augusti förvarade de nyfångade kräftorna i innan de skulle i grytan ...
Där på vattenytan simmade hon, mellan tvållödder och skrubbarborste. Kanske hade hon också sällskap av någon liten båt eller så, men den har definitivt förpassats till det förgångna utan att sätta spår i minnet.

Den skära ankans färg påminner mig däremot inte bara om badstunderna, utan också om de där underbyxorna jag hade: lite blanka, med tunt foder i för att man skulle stå sig mot vinterkylan. Och på kvällen, när man klädde av sig och var på väg mellan dagens plagg och pyjamasen och golvet var alldeles för kallt, då ställde man sig mitt i de just avskalade trosorna, för de var fortfarande kroppsvarma!

Om jag dessutom lägger till att jag faktiskt ofta åkte skidor till skolan de första åren tror ni förstås att jag är född inte ens på 1900- utan på 1800-talet - men mitt Barndomsland var verkligen vischan.
Nu för tiden badar ingen i zinkbalja där.
Möjligen mellanlandar kräftorna fortfarande i en - men jag vet inte, för nästan lika länge sedan som jag umgicks med den skära ankan, lika länge sedan är det jag fick hemfångade kräftor.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Tänk vad minnen en sak från barndomen plockar fram. Och fin är den, ankan.

  SvaraRadera
 2. Åh, de var så härligt flossade inuti och blanka utanpå. Nästan så jag önskar att jag hade ett par såna... de gick ner lite på låren också.

  Livstycket,minns du det? Life piece... Med knappar fram när man var liten, och utan knappar när man blev större (borde varit tvärtom). Jag minns att jag såg fram emot att få ett utan knappar. För att inte tala om vad jag längtade efter nylonstrumpor med söm bak... det var så flott!

  SvaraRadera
 3. Just såna var det, Bloggblad!!! Och visst, jag hade livstycke också. Det hade till och med pojkar, har jag förstått på senare år! Fast det där med knapparna har jag inget minne av?

  SvaraRadera
 4. Och strumporna!! Kliande ulliga saker. Strumpeband med knapp! Hade det köpta strumpebandet gått sönder fick man en vanlig knapp i strumpan.
  Jag åkte spark till skolan om det inte var obligatorisk sportdag eller om plogen var försenad, då fick det bli skidor.
  Vad mycket man mins bara av att se en badanka, tack för det, häxan.

  SvaraRadera
 5. Och strumporna!! Kliande ulliga saker. Strumpeband med knapp! Hade det köpta strumpebandet gått sönder fick man en vanlig knapp i strumpan.
  Jag åkte spark till skolan om det inte var obligatorisk sportdag eller om plogen var försenad, då fick det bli skidor.
  Vad mycket man mins bara av att se en badanka, tack för det, häxan.

  SvaraRadera
 6. jag är också född på 1800-talet utan badrum, som stadsbo fick vi gå till allmän bastu. På damavdelning fanns det tjocka (?) stora tanter med skurborste, men det kostade extra att bli tvättad av dem, så jag slapp...

  Jag hade också rosa underkläder, glipa mellan strumpan och strumpebandet, men vi hade nog långa mamelucker..

  SvaraRadera
 7. 1970 när jag kom till Göteborg, hade min far hyrt något omodernt, så vi fick tvätta oss i zinkbalja.. på Hisingen, dom husen finns inte kvar längre.

  Och från filmjölks- och surbrödslandet kom jag hit och levde hela sommaran på sötlimpa, messmör och O'boy, inget av detta har ingått i min diet efter den sommaren :)

  SvaraRadera
 8. Anonym11:15 fm

  Zinkbalja hos Mormor i köket i Gysinge. Vattnet värmdes i största grytan på vedspisen bredvid och Mormor tvålade in. Sen fick man varm choklad och kanelbullar.

  Härliga minnen du och din skära anka fick fram!

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 9. Åkte också skidor ibland till skolan. Fick inte ta sparken. Men den tog vi över isen (från lilla ön som jag bodde på) och handlade. Det var kul att åka spark.
  Livstycke har jag ett svagt minne av...med strumpebandshållare som man knäppte på sig strumporna med. Men det kan jag bara haft som pytteliten för sen var det kalasbyxor för hela slanten. Visst hette det så? (Strumpbyxorna)

  Din badanka är helt bedårande!! :-)

  SvaraRadera