onsdag, april 25, 2012

Hörvärt

Kanske har du inte hört det, men så här förhåller det sig:
I den oändliga raden av Dagar som fått en alldeles egen innebörd har vi nu kommit till den 25 april, det datum då vi förväntas ägna speciell uppmärksamhet åt oljud i vår omgivning.
”International Noise Awareness Day” kom uppenbarligen till först och främst med tanke på alla de människor som redan har problem med sin hörsel, problem som förvärras per automatik om det bullrar och väsnas runt omkring.

Men faktum är att även vi som har öronen i behåll borde kunna dra nytta av dagen då man ska vara extra uppmärksam på oljud. För få saker är väl så irriterande som att tvingas lyssna till saker man inte alls vill höra, få information man absolut inte vill ha. Där dyker alla frenetiskt mobiltelefonerande människor upp. De ringer var de än befinner sig, de pratar högt om det mest privata, de struntar fullständigt i att någon annan försöker läsa en bok eller bläddra i en tidning – eller rent av bara vill ha det tyst en stund, mitt i allt vardagsbuller.

Dessutom verkar det som om folk inte har en aaaaaning om att alla människor inte delar en och samma musiksmak. Bergsprängare på gräsmatta, balkong eller strand sprider schlager även till den som bara vill höra musikaler, hårdrock tvingas på Beethovens trognaste lyssnare. Fast nästan allra värst är alla de där buss-, tåg- och t-banepassagerarna som stoppat in lurar i öronen så snart de klev ur sängen, för att sedan inte plocka ur dem annat än i yttersta nödfall. Jag som sitter bredvid (fast ibland flera stolsrader bort) hör i och för sig inte musiken, men påtvingas oavbrutet spridda skurar ur kompet, eftersom de där små hörlurarna läcker. Det är vedervärdigt. Och säga något till personerna går ju inte, eftersom deras öron redan är upptagna, med hög volym. (Kanske är det på sin plats att påpeka, att det inte alls bara gäller ungdomar!)

Mycket ska man höra innan öronen trillar av, brukar det heta. Fast man vill ju gärna ha dem kvar. Oljudet drabbar förmodligen den lurförsedde värst, i sämsta fall med tinnitus. Men de får åtminstone skylla sig själva!
Vi i omgivningen önskar dem nya hörlurar, sådana som sluter tätt runt öronen och därmed gör att vi slipper lyssna på det irriterande ljudskvättandet.

Nog vore det bra om vi ginge in för lite mer tystnad lite till mans. Oljudsdagens hemsida har förslag på en ”Tyst diet”. Kanske leder råden inte precis till största möjliga tystnad, men nog skulle det hjälpa om vi alla lydde några av dem.
Ett av de konkreta förslagen är att den som lyssnar på något i hörlurar ska sänka volymen två steg. Och så kan var och en njuta av det han eller hon tycker är hörvärt. Samt slippa hörselskador.
Har man hört på maken – en sådan förtjusande idé!   

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym2:43 em

  Ljusterrorism borde betraffas.
  Tala är silver, tiga är guld och muzak är rena skiten.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Anonym3:05 em

  Byt ´s´ mot ´d´ i ljuSterrorism i min tidigare kommentar please. Och medan vi håller på tycker jag att vi sätter in ett ´s´ efter ´e´ i betraffas.

  Kulsprutan med feta fingrar.

  SvaraRadera
 3. Ack js, det där med fingrarna ... vad gör man??? :-D Stoppar dom i öronen, kanske?

  SvaraRadera